Câteva atractive şi originale ustensile de bucătărie!

Aparat pentru tăiat pepenele galben în felii
Aparat pentru tăiat pepenele galben în felii (Facebook.com/Epoch Times paris)

Vă prezentăm cu această ocazie câteva ustensile de bucătărie atractive şi originale care vă pot economisi timp. Însă mai întâi facem o incursiune în ceea ce priveşte cele mai sănătoase vase de gatit.

Atunci când vorbim despre alimentaţie sănătoasă, nimeni nu mai poate nega faptul că materialele din care sunt confecţionate vasele în care ne gătim alimentele şi din care ne servim hrana au o influenţă directă asupra calităţii acestora şi, în consecinţă, asupra sănătăţii noastre.

Varietatea largă de vase, începând cu cele din silicon şi până la cele teflon, nu sunt mereu inofensive pentru sănătate. Specialiştii sunt de părere că cea mai sigură pentru corpul nostru este vesela din fontă, sticlă şi ceramică.

Există câteva cerinţe de bază pentru recipientele inofensive: materialul din care sunt confecţionate trebuie să fie inert, să nu intre în reacţie cu alimentele, să fie stabil din punct de vedere termic, să nu-şi schimbe proprietăţile atunci când este încălzit şi să nu emită substanţe periculoase la încălzire.

În funcţie de tipul materialului din care este produsă vesela, aceasta are diverse avantaje. Să începem cu cele mai sigure vase pentru sănătatea organismului uman:

Vesela din fontă este cea mai inofensivă, are o rezistenţă bună la temperaturi ridicate şi se încălzeşte uniform. Alimentele gătite în oale din fier turnat îşi păstrează cel mai bine proprietăţile nutritive. În vesela din fontă este bine să găteşti, dar nu şi să păstrezi alimentele.

Vesela din lemn este ideală pentru prepararea bucatelor la abur. Este un material ecologic şi inofensiv pentru sănătate. Dar trebuie să fim foarte atenţi să curăţăm vasele de reziduurile alimentare (de preferinţă cu sare sau oţet), pentru a nu permite înmulţirea microorganismelor. Cel mai rezistent la efectul termic este bambusul.

Argintul posedă proprietăţi antiseptice puternice - chiar şi o bucată de argint este capabilă să neutralizeze agenţii patogeni din mâncare sau apă. Totuşi, trebuie să ţinem minte că surplusul ionilor de argint are un impact negativ asupra sănătăţii şi poate duce la migrene şi probleme de vedere.

Vasele din argilă intră de asemenea în rating-ul celor mai sigure din punct de vedere al sănătăţii. În recipientele din ceramică pot fi preparate sau călite diverse alimente. Dezavantajul este că aceste vase sunt potrivite doar pentru cuptorul de bucătărie.

Vasele din sticlă sunt ecologice şi nu pot provoca daune sănătăţii noastre. Pot fi folosite atât pentru gătit cât şi pentru păstrarea alimentelor. În ziua de azi putem alege vase din sticlă rezistente la temperaturi înalte şi şocuri.

Vasele din ceramică asemenea celor din argilă sunt sigure pentru sănătate, dar cu unele limitări: sunt prea grele, se sparg uşor şi dacă sunt reci nu pot fi puse în cuptorul încălzit.

Recipientele din porţelan nu dăunează sănătăţii. Din cele mai vechi timpuri aceste vase au fost folosite nu numai pentru gătit, ci şi pentru păstrarea pe termen lung a condimentelor şi a medicamentelor. Se crede că porţelanul ajută organismul să se curate de toxine şi boli cronice.

Vasele emailate sunt neutre şi inofensive. Dar trebuie să fim atenţi la ciobirea ce apare la lovituri şi schimb de temperatură, asemenea vase nu mai pot fi folosite pentru că şi-au pierdut izolarea creată de smalţ.

Vasele de cupru au de asemenea multe avantaje, însă se oxidează la contactul cu acidul azotic ce poate fi conţinut de detergenţi. Vesela din cupru de înaltă calitate poate fi folosită, dar nu prea des.

Oţelul inoxidabil conţine marcaje ce indică compoziţia aliajului. Cea mai des întâlnită compoziţie pentru fabricarea tigăilor şi castroanelor este aliajul din nichel, fier şi crom. Oamenii care sunt alergici la nichel ar trebui să evite asemenea ustensile. Este binecunoscut faptul că implanturile dentare sau protezele fabricate din oţel inoxidabil pot duce la inflamarea mucoasei. La contactul oţelului cu pielea pot apărea dermatoze. Nichelul poate provoca, de asemenea, astm şi posedă efect cancerigen.

Vesela din plastic este probabil cea mai toxică dintre toate celelalte tipuri, însă rămâne a fi cea mai utilizată în lume. În componenţa acesteia intră bisfenol A, melamină (cauzează tumori ale sistemului urinar, boli ale plămânilor şi sistemului digestiv, eczeme, iritaţii ale ochilor, acţionează la nivel genetic), formaldehidă (un agent cancerigen), stabilizatori polistiren şi polipropilenă (adăugat în vesela de unică folosinţă). Vesela din plastic nu este potrivită pentru încălzirea alimentelor. De asemenea, nu se permite păstrarea alimentelor grase sau fierbinţi în recipiente din plastic.

Ustensile de bucatarie atractive şi originale

Cu detalii elegante, finisaje delicate, aspect lucios sau mat, piaţa ne propune unele dintre cele mai atractive şi originale ustensile de bucatarie. Acestea se pot remarca atât prin materialul de calitate, durabilitate şi stil, cât şi prin sistemul revoluţionar integrat de preparare, destinat gătirii fără adaos de sare, apă sau ulei, ceea ce permite alimentelor să-şi păstreze aromele, gustul, vitaminele şi proprietăţile nutritive naturale.

Pe lângă faptul că poate deveni o activitate deconectantă şi amuzantă, gătind acasă controlezi ceea ce mănânci şi poţi evita mare parte din chimicalele folosite astăzi în industria alimentară.

Nevoia i-a învăţat pe oameni, în vremurile trecute, să folosească 3-4 tipuri de vase pentru a găti mâncarea. Consumerismul îl obligă însa acum pe acelaşi om să foloseasca zeci de vase. Zeci de materiale diferite, mii de modele, zeci de întrebuinţări. Dar nu putem nega faptul că lipsa de timp este o altă problemă reală a zilelor noastre şi suntem permanent în căutare de soluţii pentru a scurta timpul dedicat gătitului. Vom parcurge împreună, cu ajutorul acestui foto slider, câteva dintre cele mai practice ustensile casnice: aparat pentru tăiat pepenele galben în felii, aparat pentru curăţirea fructului mango (şi nu numai), două tipuri de capace pentru scurs apa din oale.

Scopul? Este doar informativ, în cazul în care avem nevoie aceste utensile există.