Cataramă, după ce BEC i-a respins candidatura la prezidenţiale: O decizie profund nelegală, subiectivă

Viorel Cataramă
Viorel Cataramă (Epoch Times România)

Biroul Electoral Central (BEC) a anunţat sâmbătă decizia de a respinge înregistrarea candidaturii şi a semnului electoral ale lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale, informează Mediafax. Fostul liberal Viorel Cataramă, actualmente preşedinte al formaţiunii Dreapta Liberală şi aspirant la cea mai înaltă funcţie în stat, s-a trezit în afara cursei pentru Palatul Cotroceni după ce peste 94.000 din semnăturile pe care le-a depus au fost anulate.

Potrivit BEC, semnăturile prezentau elemente de similitudine evidente. De partea sa, Cataramă consideră însă că aceste aprecieri sunt nelegale şi subiective şi anunţă că a contestat la CCR decizia autorităţii electorale.

Poziţia BEC

„În şedinţa din data de 20 septembrie 2019, Biroul Electoral Central a adoptat Decizia nr. 10/D/20.09.2019 privind respingerea înregistrării candidaturii şi a semnului electoral ale domnului Viorel Cataramă pentru alegerea preşedintelui României din anul 2019. În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numărul susţinătorilor […], în urma verificării listelor de susţinători efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 94.170 de semnături, din totalul de 230.341, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidente, care înlătură prezumţia simplă de validitate a acestora. Faţă de cele prezentate, rezultă că numărul de semnături neafectate de vicii de fond şi de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de Legea nr. 370/2004, republicată, pentru o susţinere valabilă a candidaturii. Ca atare, nu este îndeplinită condiţia legală prevăzută de art.4 alin 2 şi art 27 alin 2 litera c din Legea nr. 370/2004 referitoare la depunerea şi înregistrarea candidaturii”, se arată într-un comunicat de presă transmis de BEC.

Poziţia lui Cataramă

Viorel Cataramă a declarat că a contestat la Curtea Constituţională decizia BEC prin care i-a fost respinsă candidatura la prezidenţiale, considerând-o drept "profund nelegală, bazată pe aprecieri subiective".

"Este o decizie profund nelegală şi am contestat-o deja la Curtea Constituţională. Este o decizie profund nelegală bazată pe aprecieri subiective şi pe acest sistem, oricând, orice semnătură poate fi interpretată, poate fi contestată şi oricând se pot lua decizii de eliminare a unui candidat pe criterii subiective care încalcă legea", a afirmat Viorel Cataramă pentru sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne