Catalonia la un pas de a-şi declara independenţa. Spania trimite armata în regiune

Soldaţii Grupului 41 pentru Suport Logistic (AALOG 41), a cărui bază este situată în regiunea Aragon, au fost anunţaţi miercuri seara, în jurul orei 19, de misiunea lor în Catalonia.
Barcelona, lovită de grevă generală în urma referendumului separatist de duminică
Barcelona, lovită de grevă generală în urma referendumului separatist de duminică (David Ramos / Getty Images)

Numărul exact al soldaţilor desfăşuraţi nu este cunoscut dar, conform publicaţiei Confidencial, două contingente de soldaţi sunt transportaţi în 20 de camioane.

Aparent, misiunea lor este de a oferi suport logistic Gărzii Civile şi poliţiei naţionale staţionate încă în regiune.

Apariţia soldaţilor va fi probabil văzută ca o mişcare puternic controversată, în special după ce preşedintele catalan Carles Puigdemont a descris anterior forţele Gărzii Civile şi ale poliţiei naţionale prezente în regiune ca fiind “forţe de ocupaţie”. Totodată, el a declarat că aceste forţe ar trebui să părăsească imediat toate cele patru provincii catalane.

Fostul vicepreşedinte spaniol Alfonso Guerra, în prezent lider al partidului socialist PSOE, a susţinut ideea ca armata să fie prezentă în Catalonia în cazul în care poliţia nu este capabilă să controleze situaţia creată de o mişcare de independenţă “pro-fascistă”, care încearcă o “lovitură de stat”.

Într-un interviu la postul de radio Onda Cero, Guerra a reamintit că în Paris armata a fost trimisă pe străzi timp de un an din cauza ameninţărilor teroriste şi că acest lucru nu ar face Franţa mai puţin democratică.

În plus, Guerra a susţinut mesajul adresat spaniolilor de către Regele Felipe al VI-lea, care a declarat, referitor la guvernul catalan: “Aceste autorităţi, de o manieră clară şi categorică, s-au situat total în afara dreptului şi a democraţiei. Cu comportamentul lor iresponsabil, ei pot chiar pune în pericol stabilitatea economică şi socială a Cataloniei şi a întregii Spanii”.

Regele a mai declarat că “este responsabilitatea puterilor legitime ale statului să asigure ordinea constituţională şi funcţionarea normală a instituţiilor, respectarea statului de drept şi a autonomiei Cataloniei”.

Grupul 41 oferă servicii de sprijin logistic şi întreţinere, precum şi unităţi de lucru, şi au fost anterior desfăşurate în Bosnia, Kosovo, Irak, Liban şi Afganistan.

Mişcarea are loc după ce aproximativ 150 de membri ai Gărzii Civile au fost forţaţi luni să elibereze locurile de cazare în oraşul de coastă Calella, după un protest al localnicilor împotriva brutalităţii poliţiei în timpul referendumului pro-independenţă din 1 octombrie.

Monserrat Candini, primarul oraşului, a declarat unui grup de 500 de manifestanţi: “Nu dorim ca hotelurile din Calella să fie cazărmi”.

Autorităţile catalane au declarat că aproximativ 90% dintre cei 2,26 milioane de participanţi la referendumul pentru independenţă din 1 octombrie au votat în favoarea separării de Spania. Oficialii au declarat că prezenţa la vot a fost de 42% din cei 5,34 milioane de alegători înregistraţi în regiune.

Curtea Constituţională a Spaniei a decis că referendumul este ilegal, iar poliţia spaniolă a intervenit pentru a bloca secţiile de votare în ziua votului. Aproximativ 900 de persoane au fost rănite în ciocnirile violente dintre alegători şi forţele de ordine, care au folosit bastoane şi gloanţe de cauciuc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe