Cătălin Tobescu: ”Avem o criză artificială a resursei de lemn” (video)

”Avem o criză uriaşă a resursei de lemn în sector, o criză stupidă şi artificială în care nu avem niciun responsabil nici măcar astăzi. Cifra de afaceri pierdută în acest sector este între 500 milioane de euro şi un miliard, iar în spatele acestei cifre sunt zeci de mii de locuri de muncă care se pierd”, a declarat vicepreşedintele Nostra Silva, joi, la Forumul Pădurilor.
Cătălin Tobescu(Nostra Silva)
Cătălin Tobescu(Nostra Silva) (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

”Nu avem soluţii la aceste probleme. Avem lemn la Suceava care este excesiv de scump. Avem o plajă de preţuri pentru acelaşi sortiment de la simplu la dublu, de la 180 la 380-400 lei. Nu reuşim să articulăm nimic concret pentru acest domeniu al lemnului. Dreptul de proprietate al proprietarilor de păduri este ignorat de foarte mult timp în România, iar ministerul n-a discutat nimic cu noi despre compensaţii, modul în care sunt desemnate aceste arii protejate, cum facem amenajamentele silvice şi ce facem pentru pădurile neadministrate”, a precizat Tobescu.

El a criticat faptul că deşi ”proprietarii de păduri private reprezintă jumătate din pădurile României, statul nu a făcut până acum decât să impună restricţii acestei proprietăţi. Avem un Cod Silvic care spune că nu se mai pot impune restricţii proprietarilor de păduri fără o prealabilă şi justă despăgubire. Statul român nu a făcut nimic pentru păduri, de la compensarea funcţiilor de protecţie până la nişte amărâte de norme tehnice de amenajare a pădurilor ca să nu blocăm toate proprietăţile sub 100 de hectare de pădure”.

În legătură cu tăierile ilegale, vicepreşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Păduri Nostra Silva a susţinut că ”acestea sunt un fenomen controlabil astăzi. Instituţiile au capacitatea de a ţine tăierile ilegale între nişte limite”. Tobescu consideră că situaţia din 2015 şi 2016 ”este cu totul alta decât ce s-a întâmplat din 1990 până acum graţie Radarului Pădurilor şi a faptului că România a evoluat”. ”Începem să avem structuri care funcţionează, de la poliţie până la justiţie. Doar 1% din păduri nu sunt regenerate în România. Să nu mai venim cu scenarii catastrofice de distrugere a pădurii. Inventarul Forestier Naţional ne spune că avem un volum extras din păduri mult mai mare decât cel înregistrat. Asta înseamnă că fenomenul tăierilor ilegale este mare şi trebuie să fie o preocupare”, a concluzionat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură