Cătălin Prisăcariu: Găurile negre din CV-ul lui Oprea se văd şi de la Washington

Jurnalistul Cătălin Prisăcariu
Jurnalistul Cătălin Prisăcariu (paginadepolitica.ro)

Într-un nou articol postat pe blogul personal, intitulat "Ce nu înţeleg americanii cînd vine vorba de Găbiţă Oprea: avansările şi doctoratul", jurnalistul Cătălin Prisăcariu arată că "găurile negre" din CV-ul generalului se văd şi de la Washington.

"În 2010, actualul premier interimar îşi începea cariera de jolly joker al guvernărilor: părăsise deja PSD, înfiinţase UNPR, primise de la Boc & Băsescu ministeriatul de la Apărare şi, mai important decât orice, în termeni politici, susţinea guvernarea Boc (aşa cum a susţinut-o, din 2012, încoace, guvernarea Ponta şi aşa cum, cel mai probabil, va susţine guvernarea PNL în curînd).

Atunci, în 2010, ambasadorul american Mark Gitenstein le explica şefilor de la Washington cine e Oprea (portretul actualului prim-ministru interimar, aici). Din text răzbate o nuanţă uşor admirativă pentru talentul lui Oprea de a se face indispensabil din punct de vedere parlamentar. Dar sînt evidenţiate foarte direct şi câteva nelămuriri ale ambasadorului Gitenstein.

1. "It remains unclear when Oprea received his own Ph.D. and topic of his doctoral thesis is not a matter of public record" (în 2010, deci, pentru ambasadorul american de la Bucureşti nu era clar cînd îşi luase Oprea doctoratul iar lucrarea de doctorat nu era o chestiune publică, mai nota Gitenstein, fără alte observaţii; este evident, însă, că un doctorat ţinut secret nu era chiar ceva cu care să te lauzi);

2. "It îs unclear how and when Oprea advanced from captain in 1993 to major, lieutenant colonel, colonel. He was promoted to brigadier general (one star) in November 2001, he received his second star in 2003, the third in 2008 and the fourth in 2009" (al doilea mare mister era avansarea în ritm frenetic a lui Oprea: de la căpitan până la colonel; Gitenstein nota că nu se ştia nici cum, nici cînd fusese Oprea avansat în toate gradele superioare celui de căpitan).

Restul cablogramei trimise de Gitenstein la Washington este foarte util ca să înţelegem succesul lui Găbiţă din 2010 încoace."

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.