Cât de bogaţi sunt directorii Termoenergetica şi STB în timpul mandatului Gabrielei Firea [Investigaţie Spotmedia]

Alexandru Burghiu
Alexandru Burghiu (Screenshot)

O investigaţie Spotmedia dedicată celor doi bugetari care conduc Compania Municipală Termoenergetica SA şi respectiv STB SA arată că aceştia se bucură de remuneraţii de invidiat şi au reuşit să facă averi impresionante deşi sunt tineri.

Trebuie precizat că, an de an, Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea, cheltuie cei mai mulţi bani pe subvenţionarea încălzirii oraşului, de care se ocupă Termoenergetica (fosta RADET) şi pe subvenţionarea transportului în comun, care intră în sarcina STB SA.

La conducerea Termoenergetica se află Alexandru Burghiu, 35 de ani, fost ofiţer în cadrul Ministerul Afacerilor Interne şi finul Gabrielei Firea.

În administraţia Capitalei, Burghiu a ajuns mai întâi ca administrator special la RADET. A fost numit pe 1 martie 2018 (la circa un an şi jumătate după ce Regia intrase în insolvenţă). Ulterior, Burghiu a fost numit şi director general al Companiei Municipale Termoenergetica. Iar aceasta a preluat termoficarea Bucureştiului, după falimentul Regiei din toamna lui 2019.

Ce alte funcţii sau poziţii mai deţine Burghiu?

- membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Companiei Municipale Parcuri şi Grădini.

- membru al unei comisii din cadrul Primăriei Sectorului 5 care se ocupă cu aplicarea Legii 550/2002 (privind vânzarea spaţiilor comerciale ale statului sau autorităţilor locale).

- membru în Consiliul de Administraţie (CA) al Metrorex SA

- consilier de relaţii externe la Compania Naţională de Aeroporturi Bucureşti (CNAB), deşi exercitarea acestei funcţii este, momentan, suspendată

În plus, directorul CM Termoenergetica SA deţine, împreună cu soţia să, mai multe terenuri şi clădiri, dar şi alte bunuri de valoare, dintre care amintim:

- trei terenuri intravilane: unul de 2.300 de metri pătraţi în Buzău, unul de 1.300 de metri pătraţi la Braşov şi altul de 360 de metri pătraţi în Ilfov; două case în Ilfov de 132 de metri pătraţi şi 200 de metri pătraţi; în Buzău, 4 spaţii de producţie/comerciale care au o suprafaţă adunată de 473 de metri pătraţi

- bijuterii în valoare de 300.000 de euro

- trei automobile: un Mercedes din 2011, un Chevrolet din 2007 şi o Dacie din 2019

De asemenea, pe anul 2019 Alexandru Burghiu a menţionat în declaraţia de avere indemnizaţii în valoare de puţin peste 28.000 de lei lunar, dar şi datorii de aproximativ 938.940 lei.

În ceea ce priveşte STB-ul, instituţia este condusă de Alexandru Hazem Kansou care, de-a lungul anilor a ocupat diverse funcţii, precum:

- şef de serviciu la Administraţia pieţelor din subordinea Sector 6 în anii 2009 şi 2010

- în 2016 a preluat mandatul de consilier general al Municipiului Bucureşti, până la excluderea sa din PNL, la începutul acestui an, pentru că a votat adoptarea proiectului de buget al Capitalei propus de Firea.

- în luna mai a acestui an, a fost numit director la STB, în locul lui Andrei Creci

În urmă cu câteva săptămâni, în declaraţia de avere depusă la eliberarea postului de consilier general Kansou a menţionat că, împreună cu soţia sa, Ioana Cristina Stan, deţineau un automobil marca Mercedes, ceasuri în valoare de 17.000 de euro şi bijuterii de 9.000 de euro, un teren de 1.000 de metri pătraţi la Tunari (Ilfov) deţinut de soţia sa.

Din aceeaşi declaraţie de avere reiese că Hazem Kansou avea depuşi în jur de 10.000 de lei. În plus, familia lui Kansou vânduse, în februarie 2020, o casă cu 170.000 de euro.

Mai mult, fostul consilier general încasase salarii şi indemnizaţii de la Apă-Canal Ilfov şi PMB de circa 7.600 lei pe lună.

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne