Cât costă să distrugi un munte? Dar 4 munţi? Răspunde Ministrul Mediului, Rovana Plumb

Rovana Plumb
Rovana Plumb (Epoch Times România)

La câteva zile după ce şeful executivului Victor Viorel Ponta a declarat că despăgubirile de mediu pe care le-a cerut companiei RMGC "depăşesc de 4 ori valoarea oricărui accident de mediu", subordonata sa, ministrul Mediul şi Schimbărilor climatice, Rovana Plumb, dă lămuriri la cât se ridică enormele sume negociate de şeful său în caz de accident ecologic în Munţii Apuseni: 25 milioane dolari, în fiecare an.

Dna Rovana Plumb a declarat sâmbătă, la Antena 3, că garanţia de mediu pe care investitorul canadian o va depune, anual, în contul statului român pentru proiectul de la Roşia Montană este de 146 milioane de dolari, la care se adaugă o garanţie suplimentară, în caz de accident ecologic, în valoare de 25 milioane dolari pe an.

"Am introdus garanţii financiare de mediu, ceea ce nu exista în anii anteriori. Garanţia de mediu este de 146 milioane de dolari anual, ea urmând să fie reîntregită ori de câte ori se apelează la ea. Această garanţie de mediu va intra în vigoare înainte de pornirea proiectului. Aceşti bani sunt la dispoziţia statului român şi, în plus faţă de aceşti bani, pentru că ecologizarea zonei nu se poate face într-un singur an, mai avem o garanţie suplimentară pentru a preveni accidentele de mediu, în valoare de 25 milioane dolari anual. Aceste sume sunt puse la dispoziţia statului în fiecare an, pe toată perioada de exploatare (...) Dacă investitorul reabilitează zona conform contractului, ei îşi iau banii înapoi, dar dacă intră în faliment, statul rămâne cu banii de garanţie", a explicat ministrul Mediului.

Lămuriri suplimentare pe subiectul despăgubirilor negociate de premier cu Roşia Montană Gold Corporation, a adus şi Stelian Tănase, joi, 12 septembrie, nu la Antena 3 ci pe blogul personal:

"Am mai aflat ce fericire este pentru România că Gold Corporation şi-a luat obligaţia să decontamineze de cianuri zona deja afectată de exploatarea de până acum. Ce a omis să spună premierul este că exploatarea din vremea comunistă a vizat doar masivul Cetate care a scăzut cu circa 200 m în înălţime, iar proiectul Gold Corporation vizează patru munţi, Cetate, Cirnic, Orlea şi Jig, care vor fi măcinaţi mărunt-mărunt, ca din fiecare tonă de minereu să se obţină 1,5 grame de aur şi 7,4 grame de argint prin trecerea lui prin cianuri ceea ce va duce la un lac imens dar otrăvit. De ce să folosim noi cele circa 4 miliarde de euro din programul european pe mediu, fraiere !?Mai bine să sporim cantitatea de cianuri şi să aşteptăm ca RMGC să se ţină de cuvînt ( premierul nu a fost capabil să spună cât este fondul de garanţii de mediu; este de 146 milioane de dolari pentru un loc distrus pe vecie)." scrie Stelian Tănase.

Făcând un calcul elementar, preţul distrugerii unui munte ar fi (146 + 25 milioane dolari): 4 munţi în exploatarea RMGC = 42.75 milioane de dolari anual. Cât valorează un munte per ansamblu, per eternitate, dna Rovana Plumb nu a specificat. Ca să-l cităm pe Stelian Tănase "nici nu a întrebat-o nimeni" la Antena 3, de fapt.

Referitor la cele 4 miliarde la care se referă dl Tănase, România dispune prin Programul Operaţional de Mediu (POS MEDIDU) de un buget de aproximativ 5,6 miliarde de euro, din care aproximativ 4,5 miliarde Euro reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul de Coeziune (FC). Cam cât ar plăti RMGC, în contul despăgubirilor de mediu negociate de Victor Ponta, pentru "un loc distrus pe vecie", în 34 de ani. Dna Plumb nu a abordat acest aspect la Antena 3.

De asemenea doamna Rovana Plumb nu a fost întrebată cum comentează faptul că şeful său a negociat garanţii de mediu a fi încasate de statul român de la RMGC 171 dolari anual, versus 2 miliarde de dolari despăgubiri a fi plătite de către statul român către RMGC, în caz de reziliere unilaterală de Contract.

În schimb, ministrul mediului a fost întrebată la Antena 3 cum va vota ea, personal, în Parlament. Spre deosebire de colegul dânsei, Dan Şova, care a declarat deschis că va vota pentru aprobarea proiectului, dna Rovana Plumb nu a răspuns prin Da sau NU. Dna Plumb a explicat că ea nu votează personal ci pe line de partid, pardon electorat. Potrivit dnei Ministru, "votul personal din Parlament în ceea ce priveşte subiectul Roşia Montană va depinde de părerea electoratului din colegiul din care face parte. " Dna Plumb nu a specificat în ce manieră intenţionează să ceară părerea electoratului din sectorului dumneai. Din câte ştim noi, electorii dânsei sunt Premierul Ponta care a ales-o ministru al Mediului.

"Am mai aflat ce fericire este pentru România că Gold Corporation şi-a luat obligaţia să decontamineze de cianuri zona deja afectată de exploatarea de pînă acum. Ce a omis să spună premierul este că exploatarea din vremea comunistă a vizat doar masivul Cetate care a scăzut cu circa 200 m în înălţime, iar proiectul Gold Corporation vizează patru munţi, Cetate, Cirnic, Orlea şi Jig, care vor fi măcinaţi ca din fiecare tonă de minereu să se obţină 1,5 grame de aur şi 7,4 grame de argint"

Referitor la tehnologia cu cianuri, Dna Plumb a declarat:

"Nu mă dezic de ceea ce am zis în Parlamentul European, dar deîndată ce va exista o altă tehnologie, voi fi pentru aceasta. Sunt de acord şi susţin principiul de a face exploatări fără cianură, dar suntem obligaţi să ţinem cont de prevederile legale şi standardele europene. Votul meu din Parlament va depinde de modul în care cetăţenii m-au trimis în Parlament. Nu votez doar componenta de mediu, ci tot proiectul'.

Ne-dezicerea dânsei este perfect compatibilă cu spusele şefului său, Victor Ponta, care a explicat joi, la Antena 3 că tehnologia exploatării prin cianuri "este perfect compatibilă cu ce se întâmplă în Europa".

Tot joi, 12 septembrie a.c., premierul Ponta a informat că ministrul Mediului a semnat şi a avizat favorabil proiectul privind exploatarea de la Roşia Montană, iar acordul de mediu va fi emis dacă legea va fi adoptată în Parlament. Domnia sa confirma acest lucru şi la Antena 3.

"Noi ar trebui conform legilor actuale să dăm avizul de mediu şi să înceapă exploatarea. Pe legile actuale, eu ar trebui să dau aviz, lucru pe care trebuia sa îl facă şi alte guverne. Este deja un peisaj selenar acolo. Ceea ce am cerut e o garanţie de patru ori mai mare pentru orice accident de mediu." a declarat joi Ponta la Antena 3.

Proiectul de lege referitor la Roşia Montană a fost adoptat de guvernul Ponta în data de 27 august 2013.

Decizia finală de adoptare sau respingere a proiectului se va lua în Parlament, prin vot.