Castraveţi muraţi la soare - o reţetă românească tradiţională

Castraveti murati la soare
Castraveti murati la soare (Maria Matyiku / Epoch Times)

Vă mai aduceţi aminte cât de populară era cartea de bucate a Sandei Marin în vremea copilăriei ? Mamele, bunicile şi chiar străbunicile noastre foloseau această carte ca sursă de inspiraţie, păstrătoare a tradiţiei culinare româneşti.

Vă oferim reţeta originală de castraveţi muraţi la soare, apărută pentru prima dată în anul 1938, sub titlul: "CASTRAVEŢI ÎN SARAMURĂ (DE CONSUMAT VARA)"

"Se aleg castraveţi tineri şi foarte proaspeţi. Se spală în apă rece şi se taie puţin din capete.

Dacă sunt castraveţi mai groşi care trebuie să se mureze repede, se despică puţin la mijloc în lungime, cu un cuţit. Se pune apă la fiert cu sare, în proporţie de 50 g de sare la 1 l de apă. După ce a dat câteva clocote, se dă la o parte să se limpezească.

Se aşază castraveţii în borcan, se pun printre ei căţei de usturoi, iar deasupra se acoperă cu crengi de mărar*. Se toarnă saramura fierbinte şi se leagă cu hârtie pergament. Dacă borcanul este de sticlă, pentru a nu plesni, se înfăşoară într-o cârpă udă.

Se pune la soare şi se lasă 2 — 3 zile. Între timp se vântură zeama de două, trei ori. După ce sunt bine muraţi, se ţin la rece şi se consumă după trebuinţă."

* Notă: Chiar dacă nu e listat în reţeta originală, pe lângă frunzele de mărar, am adăugat câteva rămurele de cimbru şi o frunză de ţelină.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură