Câştigătorii Concursului Enescu 2016 sunt tineri solişti din Coreea de Sud, SUA, China, Italia şi Bulgaria

Gyehee Kim din Coreea de Sud, câştigătoare la Secţiunea "Vioară"- Concursul "Enescu" 2016
Gyehee Kim din Coreea de Sud, câştigătoare la Secţiunea "Vioară"- Concursul "Enescu" 2016 (Andrei Gândac)

Ediţia 2016 a Concursului Internaţional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secţiunii de Pian câştigată de tânăra solistă de 23 de ani, Victoria Vassilenko (Bulgaria).

La la Secţiunea Vioară, Concursul "Enescu" 2016 a fost câştigat de Gyehee Kim din Coreea de Sud, după o finală în care a interpretat "Concertul pentru vioară în Re Major op.35" de Ceaikovski.

Zlatomir Fung din Statele Unite ale Americii, în vârstă de 17 ani, a câştigat Premiul I al Secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2016, la sfârşitul unei finale cu ovaţii, în care a interpretat Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, 17 ani, a câştigat Premiul I al Secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2016
Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, 17 ani, a câştigat Premiul I al Secţiunii Violoncel a Concursului Internaţional George Enescu 2016 (Cătălina Filip)

Totodată, câştigătorul Secţiunii de Compoziţie a Concursului Enescu 2016, categoria Muzică Simfonică, este Ţian Ţian din China, cu lucrarea intitulată "Concerto for orchestra", iar Caterina di Cecca din Italia a fost desemnată câştigătoare la categoria Muzică de Cameră, cu lucrarea "Isole per 7 strumentisti".

Ediţia 2016 a Concursului Internaţional "George Enescu" a fost deschisă pe 3 septembrie, la Ateneul Român, cu un Concert de gală în care solişti au fost laureaţi ai unor ediţii anterioare ale competiţiei, în acest an concursul derulându-se într-un concept nou, care a adus pe scenă, alături de tinerii competitori, nume consacrate ale scenei mondiale şi laureaţi din anii trecuţi, care şi-au dezvoltat o carieră internaţională.

La această ediţie au participat 317 artişti din 48 de ţări, cu aproape 40% mai mult decât la ediţia precedentă a competiţiei, la cele patru secţiuni de concurs fiind selectaţi de juriul de specialitate: 56 de artişti la Vioară, câte 53 la Violoncel şi Pian şi 34 de lucrări la Compoziţie.

Juriul de specialitate al Concursului Enescu 2016 a fost format din 34 de personalităţi de talie internaţională ale muzicii clasice din străinătate şi din România, printre care: David Geringas, Arto Noras, Marin Cazacu — la Secţiunea Violoncel, Pierre Amoyal, Silvia Marcovici, Mihaela Martin, Florin Croitoru şi Remus Azoiţei — la Secţiunea Vioară, Peter Donohoe, Gabriel Tacchino, Viniciu Moroianu — la Secţiunea Pian, Zygmunt Krauze, Peter Ruzicka, Adrian Iorgulescu şi Dan Dediu — la Secţiunea Compoziţie.

Valoarea totală a premiilor pentru cele patru secţiuni a fost de 115.000 de euro, la acestea adaugându-se posibilitatea de a interpreta pe scena Festivalului Enescu, precum şi premii speciale şi oportunităţi de promovare internaţională.

Trofeul Concursului Enescu 2016, realizat din cristal şi granit, poartă semnătura artiştilor Iulia Năstase şi Mihai Băncilă, reprezentând cele trei instrumente suprapuse într-o formă stilizată.