Câştigă înălţime fără să-ţi periclitezi sănătatea

.
. (ANDREJ ISAKOVIC/AFP/Getty Images)

Tot timpul pe covorul roşu al diferitelor festivaluri putem vedea actriţe cu tocuri imposibile surâzând înaintea flash-urilor. Se ştie că la marile ocazii, marea majoritate a femeilor optează pentru pantofi cu tocuri, cu cât mai înalte cu atât mai bine. Fără îndoială pantofii cu tocuri foarte înalte sunt eleganţi, dar uzul excesiv poate avea consecinţe negative pentru picioare.

Trebuie să ţinem cont că pantofii menţin corpul în poziţie verticală. Intervin în mişcare, în echilibru şi deasupra tuturor în deplasarea corpului. Delicata lor arhitectură este compusă dintr-o multitudine de materiale ce îi fac foarte vulnerabili în faţa agresiunilor, traumatismelor şi a supragreutăţii.

Nu trebuie să uităm că, la terminarea vieţii noastre active, am parcurs o distanţă superioară a 100.000 de km. Muşchii şi toate tendoanele şi ligamentele picioarelor sunt fine şi sensibile. Obosind picioarele pe astfel de tocuri înalte, suferim frecvent de probleme vasculare ce pot duce la varice şi diverse edeme.

Importanţa pantofilor

Tipul de pantofi pe care îl folosim este foarte important pentru sănătatea picioarelor. Această parte a vestimentaţiei, este o necesitate impusă de cultura noastră şi principala sa funcţiune este de a proteja picioarele şi a facilita activitatea lor.

Societatea actuală a impus tocurile înalte pentru pantofii femeilor, pentru a le stiliza figura şi a le înfrumuseţa, dar nu a ţinut cont de minimele condiţii de funcţionalitate. Multe femei au tendinţa de a purta pantofi mai mici, pentru a diminua din lungimea labei piciorului, punând o mare presiune pe picioare, ce poate cauza astfel severe alteraţii anatomice şi funcţionale. Pot apărea astfel calcifieri, monturi, zone dure şi o durere cronică a degetelor şi picioarelor, toate fiind tributul estetic plătit de picioarele femeilor.

Este recomandat ca pantofii cu toc înalt să fie folosiţi pentru ocazii speciale, deoarece distribuie greutatea corpului neregulat, suprasolicitând degetele şi unghiile. Pentru folosinţa zilnică putem folosii pantofi confortabili şi ampli ce nu strâng şi nu provoacă rosături.

Repercursiuni anatomice

- asupra spatelui: tocurile înalte obligă musculatura spatelui la eforturi neadecvate iar poziţia anormală a picioarelor transmite o serie de stimuli la spate, ce pot de naştere la contracturi, durere cronică şi crize de lumbago.

- asupra genunchilor: poziţia genunchilor de eqitaţie, este un exemplu de acţiune nocivă a tocului înalt în anumite situaţii ortopedice comune.

- asupra picioarelor: degetele pot prezenta calcifieri, rozături, monturi ce apar datorită unor pantofi neadecvaţi. Frumoasele picioare ale femeilor trebuiesc protejate şi îngrijite deoarece partea venoasă poate să-şi spună cuvântul, apărând fire venoase şi varicele datorită utilizării prelungite şi abuzive a pantofilor cu toc înalt.

Sfaturi pentru îngrijirea picioarelor

- spălatul şi baia picioarelor at trebuie făcută zilnic.Trebuie îngrijite unghiile,dacă sunt prost scurtate pot da probleme ce generează alterări funcţionale.

- schimbarea ciorapilor şi a şosetelor zilnic. Acestea trebuie să fie adaptate dimensiunii piciorului şi din materiale foarte bune.

- atenţie la calcifieri şi rosături pentru care putem folosi piatra ponce. După baie este bine să folosim o loţiune hidratantă sau o cremă specială pentru picioare, insistând în zonele dure.

Sfaturi pentru picioare sănătoase

- utilizaţi încălţăminte adecvată; funcţionalitatea şi comoditatea trebuie să primeze înaintea esteticii.

- orice zgârietură sau rosătură trebuie îngrijită cât de bine posibil şi din timp.

- menţineţi unghiile bine tăiate.

- folosiţi băi cu apă caldă, în care am pus un pumn se sare, când simţim picioarele obosite.

- folosiţi creme hidratante sau speciale pentru picioare; aceste produse sunt cea mai bună formă de a preveni calcifierile, monturile, rosăturile etc.

-o cremă ce face miracole pentru picioare este crema de gălbenele, ce se aplică de jos în sus până la coapse.

La final

Doamnelor, fiţi frumoase, atât în interior cât şi în exterior, menţinându-vă o minte clară şi sănătoasă, pentru a vă ridica la înalţimea acestei vieţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură