Casa Albă, spionată? Un dispozitiv de spionare a telefoanelor mobile ar fi fost folosit în apropiere

(Getty Images)

Departamentul de Securitate Internă al Statelor Unite (DHS) a confirmat că un dispozitiv folosit pentru a spiona telefoanele celulare şi alte dispozitive electronice a fost detectat în apropierea Casei Albei, declanşând temeri că este posibil ca aparatul să fi fost folosit pentru a spiona oficiali guvernamentali importanţi – inclusiv iphone-urile nesecurizate ale preşedintelui Donald Trump.

Fox News a precizat că dispozitive similare au fost descoperite anul trecut nu doar în apropierea Casei Albe, ci şi în apropierea altor locaţii importante din Washington, D.C.

Un oficialdin DHS a declarat, cu condiţia anonimatului pentru AP, în luna aprilie, că dispozitivele au fost detectate în timpul unor teste desfăşurate pe durata a câteva luni, care au implicat echipamente furnizate de ESD America, un contractor al DHS din Las Vegas, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Serviciile de informaţii şi de aplicare a legii folosesc echipamente similare de spionare pe teren, care pot costa între 1.000 şi aproximativ 200.000 de dolari. Dispozitivele sunt de mărimea unei serviete, dar pot fi şi de mărimea unui telefon celular. Poliţiştii americani folosesc dispozitive Stringray pentru a monitoriza persoanele care comit în principal infracţiuni interne.

Aceste dispozitive pot fi montate pe vehicule, drone, elicoptere şi avioane, permiţând poliţiştilor să obţină informaţii foarte specifice în ceea ce priveşte locaţia unui anumit telefon, mergându-se până la identificarea unui complex de apartamente sau a unei anumite camere de hotel.

Unităţile Stingray operează prin păcălirea unui dispozitiv celular să se logheze la ele în locul turnului de telefonie legitim, dezvăluind locul exact unde se află un anumit telefon. După cum a precizat AP, versiunile mai sofisticate pot spiona convorbiri telefonice. Alte dispozitive Stingray pot planta un malware într-un anumit telefon mobil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe