Casa Albă: Israelul răspândeşte informaţii incorecte despre discuţiile legate de Iran


Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.
Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe. (Captură Foto)

Administraţia Obama susţine că Israelul răspândeşte informaţii incorecte despre poziţia Statelor Unite în ceea ce priveşte negocierile nucleare cu Iranul.

“Nu există niciun dubiu că unele dintre lucrurile afirmate de israelieni în privinţa poziţiei noastre în negocieri nu au fost corecte. Nu există niciun dubiu”, a declarat miercuri Josh Earnest, purtător de cuvânt al Casei Albe.

Earnest a acuzat Israelul că prezintă doar anumite informaţii pentru a deforma poziţia americană.

“Noi am fost foarte clari asupra faptului că Statele Unite nu vor negocia acest acord în public, în special când vedem că se foloseşte practica de a se distribui doar bucăţi de informaţii şi de a fi folosite în afara contextului pentru a deforma poziţia SUA în negocieri”, a declarat Earnest.

Iranul şi grupul P5 1 – Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, China şi Germania – se află în negocieri pentru a-şi reduce neînţelegerile existente între ei şi pentru a pava drumul pentru un acord final şi pe termen lung prin care să se sfârşească o dispută veche de 12 ani cu privire la programul nuclear al Teheranului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi alţi oficiali israelieni au acuzat administraţia Obama că încearcă să încheie un acord deficitar cu Iranul în privinţa programului său nuclear.

Relaţiile deja tensionate dintre Casa Albă şi regimul Netanyahu au început să iasă la iveală în 21 ianuarie când speakerul Camerei Reprezentanţilor din SUA, John Boehner, l-a invitat pe premierul israelian să susţină un discurs în faţa Congresului american în legătură cu ameninţarea iraniană.

Invitaţia a fost trimisă luna trecută la câteva ore după ce Obama, în cadrul discursului său despre Starea Naţiunii, a ameninţat că se va opune oricărei legislaţii privind aplicarea de noi sancţiuni împotriva Iranului. Dar, problema este că invitaţia a fost lansată fără consultarea prealabilă a Casei Albe.

Discursul lui Netanyahu în Congresul american ar trebui să aibă loc în 3 martie, dar Casa Albă a denunţat această mişcare ca fiind o încălcare de protocol iar mulţi politicieni americani au declarat că nu vor participa la “spectacolul” premierului israelian.

În acelaşi timp, oficialii israelieni consideră că administraţia Obama îşi reduce comunicarea cu Israelul datorită discursului lui Netanyahu.

Dar miercuri, Earnest a declarat că Statele Unite au o miză clară în ceea ce priveşte discuţiile nucleare, lucru valabil şi în cazul Israelului. “Şi din acest motiv vom continua să ne consultăm cu ei [cu israelienii] în legătură cu aceste discuţii.”

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe