Casa Albă: Implicarea Turciei în programul F-35 este “imposibilă”

Avion de vânătoare american F-35
Avion de vânătoare american F-35 (Wikimedia.org)

Casa Albă a declarat miercuri că decizia Turciei de a cumpăra sistemul de apărare aeriană rusesc S-400 face ca implicarea sa în programul comun pentru avionul de vânătoare F-35 să fie imposibilă.

“F-35 nu poate coexista cu o platformă rusească de colectare de informaţii care vor fi folosite pentru a se afla lucruri despre capabilităţile avansate ale avionului”, a susţinut Casa Albă într-o declaraţie.

Ankara a condamnat decizia americanilor ca fiind “nedreaptă”, potrivit RFE/RL.

“Acest pas unilateral nu se conformează cu spiritul alianţei şi nici nu are la bază motive legitime”, a precizat Ministerul turc de Externe într-o declaraţie publicată miercuri noaptea.

“Este nedrept să înlăturaţi Turcia, unul dintre partenerii în programul F-35”, a susţinut ministerul, contestând afirmaţiile că sistemul S-400 va fi un pericol pentru avioanele de vânătoare stealth F-35 ce sunt operate de NATO.

“Invităm Statele Unite să îndrepte această eroare care va pava drumul către pagube ireparabile pentru relaţiile noastre strategice”, a adăugat Ministerul turc de Externe.

Turcia a primit primele trei transporturi de componente pentru S-400 în 12 iulie şi cel de-al patrulea în 13 iulie, sfidând ameninţările Statelor Unite cu privire la aplicarea de sancţiuni.

Ankara produce numeroase componente pentru avionul de vânătoare F-35 şi Washingtonul va trebui să găsească alţi furnizori.

Pentagonul a precizat că mutarea din Turcia a activităţii de producţie pentru F-35 va costa programul între 500 şi 600 milioane de dolari.