Casa Albă, criticată dur pentru incapacitatea de a apăra drepturile omului

Barack Obama, 4 noiembrie 2013
Barack Obama, 4 noiembrie 2013 (SAUL LOEB / AFP / Getty Images)

Grupurile pentru drepturile omului l-au criticat dur pe preşedintele american, Barack Obama, după ce oficialii administraţiei sale au refuzat să dezvăluie dacă Susan Rice, consilierul naţional de securitate, a dezbătut cazul avocatului dizident Gao Zhisheng în timpul întâlnirii cu diplomaţii chinezi, relatează Freebeacon.

În ultimele trei zile, Rice s-a întâlnit la Beijing cu oficialii chinezi şi cu preşedintele chinez, Xi Jinping, pentru a discuta o gamă diversă de probleme, inclusiv manevrele militare chineze tot mai agresive din regiunea Asia-Pacific şi ameninţarea terorismului la scară globală provocată de Statul Islamic.

Un oficial al Casei Albe a declarat pentru New York Times că Rice a discutat problemele de drepturile omului, dar a refuzat să precizeze dacă aceasta a dezbătut situaţia avocatului dizident Gao Zhisheng.

Avocatul Gao Zhisheng, supranumit "conştiinţa Chinei", pentru modul în care apără în instanţă năpăstuiţii Chinei, a fost închis de mai multe ori de regimul comunist, pentru criticile aduse Partidului în scrisori deschise care au circulat pe internet.

Gao fost torturat brutal în timpul anilor de detenţie din China, luna trecută a fost eliberat din închisoare, însă nu a fost lăsat de autorităţile comuniste să se reunească cu familia sa în San Francisco.

Oficialul american a declarat că este ”contraproductiv” să se vorbească în public despre cazul lui Gao. Dar activiştii pentru drepturile omului nu au fost impresionaţi de răspunsul evaziv.

”Dacă speţele individuale au fost discutate într-adevăr în spatele uşilor închise, atunci, publicul are dreptul să ştie”, a declarat Renee Xia, directorul internaţional al Chinese Human Rights Defenders (CHRD) într-un email pentru Free Beacon. ”Bineînţeles că liderii chinezi vor să-şi păstreze imaginea arătând că nu ar ceda cererilor Statelor Unite”.

”Dar acest argument este folosit deseori numai în interes propriu – aceşti lideri şi-ar fi putut păstra imaginea chiar de la început, pur şi simplu refuzând să persecute activişti pentru drepturile omului precum Gao Zhisheng”, a continuat Xia.

”În orice caz, aceşti lideri tind să nu elibereze prizonierii politici decât în cazul în care preţul publicităţii negative este prea mare sau în cazul în care există profituri practice din asta”, a adăugat Xia.

Kenneth Roth, directorul executiv al Human Rights Watch, s-a arătat îngrijorat din cauza tăcerii arătate de Casa Albă privind cazul lui Gao.

”Este destul de extraordinar faptul că nici măcar nu se menţionează numele dizidenţilor închişi, a căror nume au fost menţionate în timpul convorbirilor private”, a declarat acesta. ”Este greu de spus dacă există ceva în aceste discuţii private care să necesite o discreţie atât de neobişnuită, dar sunt sceptic”.

Gao este ”într-o situaţie alarmată de sănătate”, a declarat soţia acestuia, Geng He, la o conferinţă de presă desfăşurată marţi la Washington. Potrivit lui Geng He, Gao a pierdut în închisoare aproximativ 20 de kilograme şi mai mulţi dinţi, iar acum suferă din cauza malnutriţiei, având un nivel scăzut al zahărului în sânge şi un chist apărut pe vezica biliară.

Geng He i-a cerut preşedintelui Barack Obama şi secretarului de stat John Kerry să facă publice îngrijorările privind condiţia lui Gao şi faptul că nu este lăsat să părăsească China. Geng He a primit azil politic în Statele Unite, unde trăieşte împreună cu copiii.

Gao a fost condamnat la trei ani de închisoare în 2006, pentru ”incitarea la subminare a puterii de stat” dar a fost deţinut înainte ca procesul din decembrie 2011 să înceapă. Zhisheng i-a iritat pe oficialii chinezi după ce a reprezentat în instanţă, de multe ori gratuit, grupurile de persoane persecutate brutal din China, precum practicanţi Falun Gong şi creştini, săraci, expropriaţi, sau oameni simpli de la ţară, care sunt frecvent abuzaţi de oficialii Partidului Comunist Chinez.

Anterior, Gao descrisese torturile îndurate în timpul detenţiei, care au inclus bătăi, şocuri electrice, torturi.

Departamentul de Stat a declarat luna trecută că a îndemnat autorităţile chineze să-i permită lui Gao să se reunească cu familia în Statele Unite ”dacă vrea asta”. În decembrie, Rice a criticat ”restricţiile tot mai stricte asupra libertăţii de expresie, adunare şi asociere” impuse asupra chinezilor.

Cel puţin 17 prizonieri politic din China sunt într-o nevoie urgentă de tratament medical, pe care autorităţile chineze refuză deseori să le acorde.

Preşedintele Partidului Comunist, Xi Jinping a lansat o represiune masivă asupra dizidenţilor politici după ce a preluat postul în 2013.

Miercuri, când a fost întrebat dacă oficialii Statelor Unite ar trebui să vorbească public pentru libertatea lui Gao, senatorul Ted Cruz – un critic ferm al administraţiei Obama – a răspuns: ”Da, da, şi de o mie de ori da”. Cruz a introdus în iunie o rezoluţie care solicită renumirea străzii din faţa ambasadei chineze din Washington după Liu Xiaobo, un laureat la premiul Nobel şi un activist pentru drepturile omului care este de asemenea închis de Beijing.

”Chiar dacă este pastorul Saeed Abedini, un cetăţean american, închis pe nedrept în Iran; chiar dacă este Merriam Ibrahim, căsătorită cu un cetăţean american, şi condamnată la tortură şi moarte în Sudan din cauza credinţei sale creştine; chiar dacă este Kenneth Bae, un alt cetăţean american închis pe nedrept în Coreea de Nord; sau dacă este Leopoldo Lopez din Venezuela, care este supus unui proces teatral şi închis pe nedrept pentru că a vorbit pentru libertate împotriva (preşedintelui Nicolas) Maduro şi a politicilor sociale opresive ale acestuia; - pe fiecare front, preşedintele Barack Obama a fost dat dispărut”, a declarat Cruz.

”Se pare că nu este capabil să rostească numele celor care luptă pentru libertate, iar acesta este un aspect critic al conducerii preşedintelui american”, a subliniat Cruz.

Obama şi trecutul său misterios

Confuzia dovedită de Barack Obama în politica externă este legată, cel puţin în opinia unor analişti, de poziţia sa şantajabilă de la Casa Albă. Până în prezent, liderul american nu a putut publica un certificat de naştere real care să dovedească că este născut pe teritoriul Statelor Unite – o cerinţă obligatorie pentru postul de preşedinte.

Singurul certificat publicat de Obama, eliberat de Loretta Fuddy, directoarea Departamentului Sănătăţii din Hawaii în 2011, este publicat pe site-ul Casei Albe, însă o serie de anchete independente au arătat că actul este fals.

Chiar prezentul certificat este învăluit de scandaluri şi chiar crime. De exemplu, Lorreta Fuddy a murit la ceva timp după eliberarea actului într-un accident de avion extrem de suspect. Anchetele au arătat că Fuddy era apropiată de Obama - printr-o sectă indoneziană numită Subud - dar şi de KBG şi CIA.

Fostul agent MI6 Michael Schrimpton a recunoscut că Barack Obama este născut în Mombassa, Kenya, care la vremea aceea era Protectorat al Marii Britanii.

Incapacitatea în politica externă a unui lider uşor şantajabil

În timp ce forţele ruse invadau Crimeea, politica de ”resetare” a relaţiilor diplomatice cu Moscova se prăbuşea devenind unul din cele mai mare eşecuri ale politicii externe a Casei Albe. Dar prăbuşirea relaţiilor cu Rusia, care a primit numeroase favoruri din partea Statelor Unite într-o perioadă scurtă de timp, l-a făcut pe Obama să fie luat în râs pe plan global.

China, tot mai agresivă în Asia Pacific, a răspuns prin critici dure oricărui apel lansat de Statele Unite privind subiecte importante, precum agresiunea teritorială chineză în Asia de Sud Est, implicarea Beijingului în alegerile din Hong Kong, intenţia Beijingului de a anexa militar Taiwanul sau problema drepturilor omului din China – toate subiectele fiind ignorate de Casa Albă în timpul lui Obama.

Cu Obama la Casa Albă, Africa de Nord a devenit un coşmar. Intervenţia Statelor Unite în Libia a transformat ţara într-un teritoriu haotic condus de terorişti. În acelaşi timp, Washingtonul a distrus şi relaţiile cu Marocul, unul din singurii aliaţi solizi din regiune ai Statelor Unite.

De asemenea, în timpului lui Obama, Orientul Mijlociu s-a transformat în focarul unui conflict regional. Ţările din Consiliul de Cooperare al Golfului (CCG) erau odată un aliat solid al Statelor Unite, care se împotrivea expansiuni Iranului. Acum CCG este, de facto, în mijlocul unui război civil; Qatar finanţează Frăţia Musulmană să destabilizeze Bahrain şi Arabia Saudită, iar Irakul este acum într-o stare mult mai gravă decât atunci când a venit Obama la putere. De asemenea, Obama a început să ”negocieze” cu Teheranul şi mediază un acord de pace inexistent între israelieni şi palestinieni. Toate acestea în timp ce Statul Islamic, care deţine o mare parte din armele furnizate de Statele Unite rebelilor sirieni, se extinde şi decapitează jurnalişti americani.

Iar după şase ani în care a susţinut că doreşte să diminueze războaiele, Obama a anunţat probabil cea mai importantă decizie din cariera sa: Statele Unite va lansa un nou război global împotriva Statului Islamic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii