Casa Albă: construirea de colonii evreieşti în Cisiordania nu ajută procesul de pace

Administraţia Trump a declarat joi că activităţile Israelului de construire de noi colonii sau de expansiune a coloniilor existente în teritoriile ocupate ar putea stânjeni procesul de pace cu palestinienii. Casa Albă a adoptat un ton mai cumpătat comparativ cu anunţurile anterioare pro-Israel.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016.
Colonia israeliană Givat Zeev construită în apropiere de oraşul Ramallah din Cisiordania, 14 aprilie 2016. (Captură Foto)

Într-o declaraţie publicată cu două săptămâni înainte ca premierul israelian Benjamin Netanyahu să îl viziteze pe preşedintele american Donald Trump, Casa Albă a declarat că noua administraţie “nu a adoptat o poziţie oficială privind activităţile de colonizare”.

Trump, membru al Partidului Republican, a semnalat că ar putea fi mai tolerant faţă de proiectele israeliene de colonizare decât predecesorul său democrat Barack Obama.

Această declaraţie reflectă un limbaj uşor mai nuanţat asupra modului în care priveşte noua Administraţie a SUA activitatea israeliană de construire de colonii.

“Deşi nu credem că existenţa coloniilor este un impediment pentru încheierea păcii, construirea de noi colonii sau extinderea coloniilor existente peste cele actuale nu ar ajuta la atingerea acestui scop”, a susţinut Casa Albă în declaraţia sa.

Declaraţia ar putea dezamăgi extrema dreaptă din Israel, care a sperat că Trump va da undă verde construirii rapide de colonii în Cisiordania şi Ierusalimul de Est – zone capturate de Israel în urma războiului arabo-israelian din 1967.

În prima reacţie israeliană la declaraţia Casei Albe, Danny Danon, ambasador al Israelului la ONU, a declarat că este prea devreme pentru a se spune cum vor fi activităţile de colonizare.

Secretarul de stat american Rex Tillerson a discutat, joi, prin telefon cu Netanyahu, a declarat Departamentul de Stat, fără a preciza dacă cei doi oficiali au analizat declaraţia Casei Albe privind coloniile evreieşti.

Fostul preşedinte Obama a criticat în mod regulat planurile Tel Aviv-ului de construire de colonii şi administraţia sa a descris deseori această activitate ca fiind nelegitimă şi un impediment în calea păcii.

Declaraţia Casei Albe are loc, de asemenea, în condiţiile în care Israelul a anunţat amplificarea activităţii de colonizare. Miercuri, regimul din Tel Aviv a declarat că va construi o nouă colonie în Cisiordania, prima de acest gen de la sfârşitul anilor 1990. De asemenea, Israelul a anunţat proiectul de construirea a 3.000 de noi locuinţe în Cisiordania, cea de-a treia astfel de declaraţie de la învestirea oficială a preşedintelui Trump.

În acelaşi timp, într-o mişcare controversată, poliţia israeliană a lansat miercuri o operaţiune asupra unei colonii din Cisiordania pentru înlăturarea locatarilor evrei, după ce Curtea Supremă a Israelului a decis că aceştia locuiesc ilegal pe un teren palestinian aflat în proprietate privată. În timpul operaţiunii au izbucnit ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi. Câţiva ofiţeri de poliţie au fost răniţi în timpul violenţelor şi mai mulţi manifestanţi au fost arestaţi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe