CAS redus egal taxe locale majorate sau o diminuare drastică a investiţiilor: Emil Boc

Emil Boc
Emil Boc (Epoch Times România)

"Dau în scris că dacă se aplică CAS redus, din 2015 vom avea majorări de taxe locale", a declarat miercuri primarul Clujului, Emil Boc, explicând că reducerea CAS-ului este o măsură bună, însă nu în acest moment.

"Se menţine discuţia privind reducerea CAS cu 5 la sută. Între expertiza Guvernului şi a FMI, dau mai multă credibilitate FMI, care apreciază că măsura nu este sustenabilă pe termen lung. Este o măsură foarte bună, dar trebuie aplicată la momentul potrivit. Dau în scris, pe datele pe care le avem acum, că, dacă această măsură se aplică, din 2015, anul viitor, vom avea fie majorări de taxe locale, ca să asiguri venituri, fie o diminuare drastică a investiţiilor. Ceea ce înseamnă că măsura este foarte bună, dar nesustenabilă în România", a declarat Boc, potrivit Mediafax.

Potrivit fostului premier, o astfel de măsura s-a încercat şi în timpul cât a fost el premier, purtându-se inclusiv discuţii cu FMI pe această temă. Boc a explicat că măsura reducerii CAS-ului (una din principalele promisiuni electorale ale USL) nu s-a născut odată cu răposata alianţă PSD-PNL-PC-UNPR, ci fusese discutată de guvernul său cu FMI încă din 2011.

"Constant, specialiştii ne-au spus că poate fi aplicată fără riscuri de taxe suplimentare când ai o creştere economică 3-4 la sută câţiva ani la rând, care să garanteze într-un context extern echilibrat că nu ajungi să o opreşti sau să pui taxe noi. Mi-aş dori şi eu să impunem o asemenea măsură şi nu ne-am aruncat în valuri ca să o impunem câtă vreme terenul nu era pregătit", a declarat fostul premier.

Cât despre faptul că premierul Ponta "se laudă că România a reuşit să ajungă de la un deficit bugetar de minus 9 la sută la 2,4 la sută", Boc a reamintit că actualul guvern îşi asumă de fapt meritele guvernelor anterioare, a căror muncă a preluat-o "pe tavă".

"Munca grea, de curăţenie, au făcut-o guvernele anterioare. Putea să spună 'mulţumesc' celor dinainte, preşedintelui României şi guvernelor care au muncit ca stabilitatea să existe, să fim credibili în plan internaţional", a mai afirmat Emil Boc.

Este o măsură foarte bună, dar trebuie aplicată la momentul potrivit

Declaraţiile fostului premier vin la o zi după ce Victor Ponta a prezentat public un document de 25 de pagini prin care a încercat să demonstreze sustenabilitatea reducerii CAS, deningrând în acelaşi timp munca guvernelor care l-au precedat.

Documentul, redactat într-o formă vădit electorală, de maniera Guvernarea Ponta versus Guvernarea Băsescu PDL, îşi propunea să arate că guvernarea Ponta este eficientă, responsabilă etc., în timp ce Guvernarea Băsescu?! a fost, "evident", rea.

În ceea ce priveşte compensarea deficitului bugetar cauzat de reducerea CAS, guvernul cel responsabil şi eficient a prezenta "speranţe" în loc de măsuri, pe scurt cifre care nu se susţineau prin nimic.

În schimb, proiectul de Cod Fiscal postat în urmă cu mai puţin de două săptămâni pe site-ul Ministerului de Finanţe şi retras ca urmare a valului de critici ce a urmat propunea măriri spectaculoase ale taxelor pe proprietate (clădiri nerezidenţiale, terenuri, maşini).