Cărţile de identitate pot fi eliberate şi în ziua alegerilor prezidenţiale

Sectii de votare
Sectii de votare (youtube.com)
Românii ar trebui să-şi exercite dreptul şi să meargă duminică la urne pentru a-şi alege preşedintele, însă este posibil ca unii dintre ei să aibă documentele de identitate expirate. Pentru a veni în întâmpinarea alegătorilor, programul de lucru la secţiile de poliţie din Bucureşti a fost prelungit, autorităţile oferindu-le acestora posibilitatea să intre în posesia actelor inclusiv în ziua de duminică, 2 noiembrie, ziua alegerilor.

Drept de vot au cetăţenii care au împlinit 18 ani, alegătorii putându-şi exprima opţiunea numai cu prezentarea unui act de identitate valabil. Bucureştenii care nu au act de identitate sau deţin unul expirat se pot adresa serviciilor de evidenţă a populaţiei.

"Programul de lucru al serviciilor publice comunitare de evidenţă a persoanelor din Municipiul Bucureşti, cu ocazia alegerilor prezidenţiale din data de 02 Noiembrie 2014, a fost extins. In ziua de sambata, 01.11.2014, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 16.00. Duminica, 02.11.2014, cand vor avea loc alegerile prezidentiale, programul de lucru cu publicul va fi intre orele 08.00 si 21.00", anunţă, într-un comunicat, Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor-Bucureşti.

Cartea de identitate se întocmeşte şi se eliberează pe baza unei cereri scrise a persoanei şi a documentelor care fac dovada numelui, a stării civile, a domiciliului şi a cetăţeniei române. Eliberarea actelor de identitate se face în schimbul unei taxe de 7 lei.

"Alegătorii care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie de votare din ţară, numai după ce declară în scris şi pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acest tur de scrutin”, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Ministrul Afacerilor Interne a afirmat că pentru primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale au fost mobilizaţi în total 58.000 de angajaţi ai MAI, dintre care peste 31.000 de poliţişti şi 12.500 de jandarmi. Cei care încalcă legea pot primi amenzi aspre sau riscă să ajungă la înschisoare.

"Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşdintelui biroului electoral a secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi constituie contravenţie şi se sancţionează cu o amendă de la 1.500 la 4.500 de lei. Votarea de două ori sau mai multe ori, introducerea în urnă a mai multor buletine de vot sau votarea fără a avea acest drept constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani", a explicat Oprea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne