Cartier german: chirii încremenite la nivelul anului 1520: 0,88 euro pe an (video)

În Germania se menţine cel mai vechi proiect de locuinţe sociale din lume, unde chiriile nu au crescut, ci au rămas ca în anul 1520, respectiv la 0,88 euro anual.

Fuggerei este un cartier din oraşul Augsburg, Bavaria, Germania
Fuggerei este un cartier din oraşul Augsburg, Bavaria, Germania (wikipedia.org)

În 1514, Jakob Fugger cel Bogat (Jakob Fugger der Reiche) a înfiinţat, la marginea oraşului Augsburg (Bavaria, Germania), un cartier destinat persoanelor cu venituri mici, care poartă numele generosului fondator, Fuggerei. Acesta este cel mai vechi cartier social încă locuibil şi vizitabil.

Cartierul ''Fuggerei'' este înconjurat de ziduri în interiorul oraşului Augsburg, şi împreună cu Rathaus - sediul municipalităţii - reprezintă una dintre principalele atracţii turistice ale oraşului.

Cartierul a fost mărit de două ori, prima dată în 1880, apoi în 1938. În 1944, în timpul războiului, cartierul a fost distrus în mare parte. După război, a fost reconstruit cu ajutorul unui fond particular special, iar în 1947 a fost redat în folosinţă. Astăzi, cartierul Fuggerei cuprinde 67 de case cu 147 de apartamente, fiecare cu o suprafaţă de circa 60m² şi intrare separată. În jurul cartierului au fost ridicate ziduri înalte, iar cele două porţi masive de la intrarea în cartier se închid şi astăzi la ora 22.00. Pe lângă complexul de locuinţe, în cartier mai este un azil de bătrâni, o fântână şi o biserică.

Condiţiile pentru a accesa acest tip de locuinţe au rămas neschimbate din 1520: născuţi în Augsburg, de religie catolică şi nevoiaşi.

În apartamentul nr. 14 a locuit, între anii 1681-1694, zidarul Franz Mozart, un străbun al compozitorului austriac Wolfgang Amadeus Mozart - unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi compozitori în domeniul muzicii clasice. O placă comemorativă menţionează această împrejurare.

Timp de secole, locul a devenit una dintre cele mai populare destinaţii din Augsburg. Unul dintre apartamente a fost amenajat pentru a putea fi vizitat de turişti. Intrarea la Fuggerei costă 4 euro, mult mai mult decât costă chiria anuală pe un apartament: 0,88 euro.

Mai multe informaţii: Wikipedia , siteul web Quo.