Cărtărescu: Dacă veniţi cu "M__E PSD", pe mine să nu contaţi. E cea mai bună dovadă că urmaşul PCR ne-a învins

Mircea Cărtărescu
Mircea Cărtărescu (Cosmin Bumbuţ)

Scriitorul Mircea Cărtărescu s-a delimitat luni, pe pagina sa de Facebook, de cei care susţin mişcarea "M__E PSD", slogan ce s-a viralizat după ce un român l-a imprimat în Suedia pe plăcuţele de înmatriculare ale maşinii sale, cu care s-a întors în ţară.

Sloganul a luat ulterior amploare şi a sărit graniţa reţelelor de socializarea, el fiind scandat de mii de oameni pe stadioane sau la concerte prin ţară.

Vă prezentăm mai jos postarea scriitorului:

"Dacă veniţi cu ”muie PSD”, pe mine să nu contaţi. După mine, abia asta e cea mai bună dovadă că PSD, urmaşul PCR, ne-a învins, ne-a adus la numitorul lor de degradare, ne-a mancurtizat. Scriam acum 20 de ani despre limbajul galeriilor de fotbal, şi nu-mi iau niciun cuvânt înapoi: ”Cuvîntul „moarte” alternează monoton în aceste sloganuri cu cuvîntul „muie”.

Unul reprezintă ura, celălalt dispreţul. Primul identifică o echipă cu o entitate demnă de dragoste sau de ură necondiţionată (CÎINE PÎNĂ LA MOARTE, scrie un suporter al lui Dinamo), pînă la urmă un fel de erou legendar, acelaşi de-a lungul timpului, în ciuda schimbării tuturor jucătorilor, adulat sau demonizat. Un nume propriu, cum o arată o expresie ca ”moarte lu’ Steaua”...

Celălalt termen semnifică, în sfera sexuală, o practică pretins înjositoare (felaţio). A da muie înseamnă, fără-ndoială, în imaginaţia primitivă a junilor din galerii, a umili femeia, a o pune la locul ei, a te reasigura că „toate sînt tîrfe”, că „femeia nu e om”, adică a-ţi exercita, sadic, puterea asupra ei.

Acest raport de putere şi umilire e transferat şi în zona confruntării sportive. „I-am avut”, „le-am tras-o”, „le-am dat muie” e aici sinonim cu „i-am învins”. Ceea ce mai arată o dată, dacă mai era nevoie, că sexismul, rasismul, şovinismul merg întotdeauna împreună în largile populaţii declasate produse de comunism, care la rîndul lui a preluat şi augmentat vechi moduri de gîndire tribale".