Carpov: Doi experţi europeni vor soluţiona problema diplomelor eliberate de instituţiile de învăţământ din Transnistria

Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov.
Vicepremierul pentru reintegrare al R. Moldova, Eugen Carpov. (PETRAS MALUKAS/AFP/Getty Images)

Doi experţi europeni vor veni săptămâna viitoare la Chişinău şi la Tiraspol pentru a soluţiona problema diplomelor eliberate de instituţiile de învăţământ din regiunea transnistreană, informează Moldpres. Anunţul a fost făcut astăzi de către Viceprim-ministrul Eugen Carpov în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în comun cu Reprezentantul Special al Preşedintelui în exerciţiu al OSCE pentru procesul de reglementare transnistreană, Ambasadorul Radojko Bogojevic.

Potrivit lui Carpov, experţii vor încerca să ajungă la un compromis cu părţile implicate în proces şi să se stabilească cum aceste diplome pot fi utilizate de către absolvenţii şcolilor din regiune.

„În prezent se elaborează un Regulament care să stabilească statutul acestor şcoli, drepturile şi competenţele. Chişinăul şi Tiraspolul au făcut schimb de un prim draft în care se stipulează principiile de bază şi capitolele. Fiecare parte implicată încearcă să îmbine viziunile”, a menţionat Carpov.

La rândul său, Radojko Bogojevic a adăugat că soluţia trebuie să fie găsită până la 1 septembrie, astfel încât viitorul an şcolar să nu fie perturbat de decizii politice.

Carpov şi Bogojevic au comentat şi despre şanţurile săpate în preajma satelor Doroţcaia şi Pohrebea din raionul Dubăsari. În acest sens, vicepremierul a declarat că „asemenea acţiuni sunt neprietenoase şi neacceptabile”, iar Reprezentantul Special al OSCE a reiterat necesitatea menţinerii dialogului politic activ în cadrul procesului de reglementare, precum şi eficientizarea activităţii grupurilor de lucru sectoriale.

Cât despre Acordul de Asociere cu UE semnat săptămâna trecută de ţara noastră, cei doi oficiali au declarat că regiunea transnistreană nu trebuie să se „autoizoleze de acest proces”.

Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 trebuia să se desfăşoare la mijlocul lunii iulie, dar a fost amânată la cerinţa Tiraspolului şi a Moscovei. Până la sfârşitul anului curent vor mai avea loc două runde de negocieri în formatul 5+2, pe 11-12 septembrie şi 23-24 octombrie.