Carne de vulpe în conservele din China


Un copil care suferă de pietre la rinichi după ce a băut lapte praf contaminat, primeşte tratament intravenos la Spitalul de Copii din Chengdu la 22 septembrie 2008, în Chengdu, provincia Sichuan, China.
Un copil care suferă de pietre la rinichi după ce a băut lapte praf contaminat, primeşte tratament intravenos la Spitalul de Copii din Chengdu la 22 septembrie 2008, în Chengdu, provincia Sichuan, China. (China Photos / Getty Images)

China este lovită de un nou scandal alimentar. În câteva loturi de conserve chinezeşti de carne vândute de magazinele Wal-Mart din China s-a descoperit carne de vulpe. Wal-Mart a retras joi, 2 ianuarie, din câteva magazine din China, loturi de conserve cu carne de măgar, consumate pe piaţa locală ca aperitiv, după ce autorităţile au reclamat că respectivele conserve conţineau şi alt tip de carne decât cea de măgar, informează Le Monde.

Grupul de magazine a admis că, în urma analizelor, în conserve s-a descoperit ADN de vulpe, animal care nu se află sub nicio formă pe lista "alimentelor" la chinezi. Autorităţile responsabile cu controlul hranei din provincia Shandong reclamaseră anterior retragerii conservelor că specialitatea "carne de măgar cu cinci condimente", articol vândut la preţul de 50 yuani (6 euro), conţinea carne de vulpe.

"Regretăm sincer acest incident", a declarat directorul general Wal-Mart China, Greg Foran, fără să explice cum a fost posibil să se întâmple aşa ceva, informează Le monde.

Acesta nu este primul scandal alimentar care loveşte Wal-Martul chinez. În octombrie 2011, managerul filialei Wal - Mart din China a demisionat după ce s-a descoperit că magazinul vindea carne de porc etichetat drept organică, fără ca acesta să fi respectat standardele pentru un produs organic.

De altfel, China se confrunta în mod regulat cu scandaluri alimentare, în ciuda repetatelor promisiuni ale guvernului de a consolida supravegherea în domeniul industriei alimentare şi de a lua măsuri împotriva introducerii aditivilor ilegali în alimente.

Promisiunile rămân doar promisiuni, chinezii cumpărând frecvent de pe rafturi produse infestate cu varii substanţe toxice sau aditivi în cantităţi nepermis de mari, unele dintre produse fiind produse într-un mod de-a dreptul criminal.

Numai în acest an, de exemplu, poliţia a confiscat de 3.200 de tone de ulei din lături, produs din resturi de carne şi deşeuri şi vândut pe post de ulei alimentar. Conform autorităţilor, vânzătorii ilegali vindeau ulei în valoare de 1,6 milioane de dolari SUA.

Mai mult, mamele chinezoaice au ajuns să se teamă să mai cumpere din magazine lapte praf, după ce sute de mii de bebeluşi au ajuns grav bolnav în spital. Unul dintre cele mai dramatice cazuri de încălcare a normelor de siguranţa alimentară din China a avut loc în 2008 şi a afectat cea mai vulnerabilă categorie de consumatori: copiii sugari. Epoch Times a semnalat la vremea respectivă că cel mai mare producător chinez de lactate, Sanlu, măsluieşte sistematic laptele cu melamină, o substanţă toxică. În circuitul de procesare, Sanlu îndoia laptele cu apă. Apoi, pentru a-i păstra nivelul aparent de proteine, introducea în lapte melamină, un tip de plastic.

Melamina este o substanţă toxică, care afectează în special rinichii.

Scandalul nu a mai putut fi acoperit după ce zeci de mii de bebeluşi au fost internaţi, majoritatea cu blocaje renale.

Deşi autorităţile au încercat să muşamalizeze amploarea incidentelor, semnalate de Epoch Times, numărul copiilor internaţi în spitale se crede că ar fi fost situat undeva în jurul cifrei de 300.000.

Reamintim şi scandalul ce a avut în centru compania chineză "Tunzhentan", una dintre cele mai experimentate companii chineze în domeniul producerii şi comercializării preparatelor de medicină tradiţională chineză. În produsele acestei firme s-au descoperit conţineau cantităţi sporite de mercur.

Reamintim scandalul celor porcilor morţi care pluteau pe râul Huangpu din Shanghai. În primăvara acestui an pe râul respectiv au fost remarcaţi peste 13.000 de porci morţi - acesta fiind un lucru des observat pe râuri din China. Autorităţile nu au justificat acest fenomen în niciun fel, susţinând că nu a fost depistată nicio boală infecţioasă şi că porcii ce pluteau pe apă au murit... de frig.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe