Carmen Dan vrea să "se scoată" cu "Jandarmeriada". Vine cu poveşti noi în Parlament

Venită în Parlament unde Opoziţia îi cere demisia, Carmen Dan îşi ironizează criticii acuzându-i de superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor.
Carmen Dan (Ministrul de Interne),
Carmen Dan (Ministrul de Interne), (Florin Chirila/Epoch Times)

Acuzată că a minţit în privinţa orei la care prefectul Capitalei a semnat ordinul de evacuare în forţă a Pieţei Victoria pe 10 august, ministrul de Interne Carmen Dan s-a lansat, marţi, în Parlament, unde se dezbate moţiunea simplă pentru demiterea sa, în ironii la adresa parlamentarilor Opoziţiei, acuzându-i pe aceştia de superficialitate. Potrivit lui Carmen Dan, în lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului, nu şi că aceasta ar trebui dată în scris.

Cu alte cuvinte, Dan susţine că declaraţiile sale referitoare la ora la care a fost dat ordinul - declaraţii contrazise de însăşi prefectul Speranţa Cliseru - au fost interpretate greşit.

„A trecut o lună de la miting şi observ aceeaşi superficialitate în abordarea legalităţii intervenţiei jandarmilor. În lege se vorbeşte doar de aprobarea prefectului pentru intervenţia în forţă. Înseamnă acordul unei acţiuni. Vă reamintesc ce am declarat pe 11 august. Nu am declarat că semnează. Intervenţia se face în baza acordului, nu în baza semnării documentului intitulat ordin de intervenţie. Astfel de decizii se iau în mod operativ. Dacă nu este prefectul acolo? Aşteaptă Jandarmeria să vină prefectul de acasă să redacteze ordinul? Credeţi că prefectul se află la orice manifestare? Se opreşte timpul în loc în aşteptarea ordinului redactat? (...) Ordinul de intervenţie poate fi şi verbal, iar redactarea lui se face ulterior”, a declarat ministrul Carmen Dan, citată de Digi24.ro

Dan a mai declarat că este regretabil că au fost afectaţi de intervenţia jandarmilor şi oamenii paşnici, aceasta în condiţiile în care preponderent oamenii paşnici au fost afectaţi, căci mii de oameni au fost gazaţi - peste 100.000 potrivit estimărilor - câteva sute au avut nevoie de îngrijiri medicale iar peste 770 au depus plângeri la Parchet

„Este regretabil că intervenţia a afectat şi oamenii paşnici, şi prezint scuze. Am convingerea că oamenii s-au dus să participe la un protest paşnic, alţii însă s-au dus cu intenţia de a dărâma violent acest Guvern”, a susţinut Dan.

Later edit: Carmen Dan este contrazisă, însă, chiar de Legea 550/2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române, arată Newsweek.ro, lege care, la articolul 34 (1) prevede că: „Intervenţia în forţă se dispune în scris de către prefectul sau înlocuitorul acestuia din municipiul Bucureşti, respectiv din judeţul în care s-a produs una dintre situaţiile prevăzute la art. 29.

La articolul 34 (2) se arată că „dispoziţia scrisă a prefectului privind intervenţia în forţă nu este necesară în cazul în care asupra forţelor de ordine, a altor persoane ori asupra bunurilor sau valorilor apărate se exercită violenţe care pun în pericol iminent viaţa, integritatea corporală sau sănătatea acestora ori când există indicii temeinice că participanţii pregătesc sau au comis o infracţiune”. Acest pasaj al legii nu mai face referire la nevoia unui ordin scris prefectului, în anumite situaţii, însă nu spune că, în aceste condiţii, jandarmii acţionează în baza unui ordin verbal al prefectului sau al înlocuitorului acestuia, aşa cum a explicat, în Parlament, Carmen Dan. În această situaţie, aşa cum au explicat, pentru Newsweek România, surse juridice, jandarmii acţionează în baza ordinelor primite în teren de la coordonatorii lor. Explicaţiile integrale pot fi citite aici.

* * *

Reamintim că astăzi, în camera Deputaţilor se dezbate moţiunea simplă simplă „Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”, prin care Opoziţia cere demisia ministrului de Interne, Carmen Dan, în urma „Jandarmeriadei”.

Mai amintim în context că prefectul Capitalei Speranţa Cliseru a contrazis-o pe Carmen Dan şi Jandarmeria, ea declarând că a semnat ordinul de intervenţie împotriva protestatarilor din Piaţa Victoriei după ora 12 noaptea, în timp ce Jandarmeria a avansat ora 23:11, iar ministrul de Interne, Carmen Dan, vorbea chiar despre "un acord" exprimat încă de la ora 20:00. Detalii, aici