Carmen Dan şi şefii Jandarmeriei, somaţi să-şi dea demisia. "Fiecare jandarm care a acţionat violent să răspundă"

Este nevoie ca fiecare jandarm care a acţionat în mod violent la protestul din Piaţa Victoriei să răspundă în faţa legii, trebuie deschise anchete interne şi, de asemenea, este necesară asumarea răspunderii pe linie instituţională, astfel că se impune demisia şefilor Jandarmeriei şi a ministrului Carmen Dan, au transmis zeci de grupuri şi organizaţii civice.
Protest
Protest (Captura)

Zeci de grupuri civice şi organizaţii au condamnat "cu fermitate" joi, în cadrul unui comunicat de presă, "violenţa nejustificată" la care au recurs forţele de ordine la protestul din Piaţa Victoriei.

"Jandarmeria română este o instituţie aflată în slujba cetăţenilor, nu un instrument al inculpaţilor sau al partidelor. Nimeni nu poate îngenunchea instituţii şi legi, nimeni nu poate abuza cetăţenii şi presa liberă după bunul plac, într-o Românie democrată. Condamnăm cu fermitate violenţa nejustificată a forţelor de ordine în zona adiacentă Pieţei Victoriei în seara de 20 iunie şi cerem anchetarea celor vinovaţi şi demisia factorilor de conducere responsabili - ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, Comandantul Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoş şi Directorul general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan", se arată în comunicatul citat.

Organizaţiile susţin că au asistat aseară în Piaţa Victoriei din Bucureşti la abuzuri, folosirea excesivă a forţei, a gazelor şi lichidelor iritante şi la adevărate fapte de violenţă săvârşite împotriva persoanelor care protestau paşnic de către jandarmi în uniformă şi în civil.

"De asemenea, ieri la Palatul Parlamentului s-a încercat intimidarea celor 12 persoane care părăseau clădirea după protestul de acolo, iar jurnaliştii care au încercat să discute cu domnul Liviu Dragnea şi colegii dumnealui au primit pumni şi coate de la parlamentari transformaţi în veritabile gărzi de corp pentru liderul partidului din care fac parte. Toţi cei vinovaţi de un asemenea comportament, inadmisibil într-o Românie europeană şi democrată, trebuie să răspundă în faţa legii. Toate aceste acţiuni sunt documentate şi pot fi dovedite cu materiale video şi declaraţii ale martorilor. Ele sunt ilustrative pentru un derapaj instituţional al forţelor de ordine de la misiunea lor de prevenire a violenţei la provocarea acesteia", se precizează în comunicat.

Grupurile civice semnatare s-au arătat îngrijorate de "propagarea prin acţiunile unor instituţii ale statului şi prin intermediul unor posturi TV în studiourile cărora sunt prezenţi reprezentanţi din conducerea acestor instituţii, a unei atitudini de acceptare şi chiar încurajare a violenţelor facilitată de răspândirea unor mesaje menite să creeze tensiune şi panică în rândul populaţiei".

"Condamnăm public acţiunile Jandarmeriei şi solicităm ca cei responsabili în mod direct (prezenţi la Palatul Parlamentului şi în zona Pieţei Victoriei) şi indirect (factori de conducere) să răspundă în faţa legii. Considerăm că procurorii ar trebui să se autosesizeze astăzi în privinţa felului în care au acţionat jandarmii atât în cazul cetăţenilor români paşnici veniţi să-şi exercite dreptul la protest cât şi în cazul jurnalistului german Paul Arne Wagner, smuls de pe trecerea de pietoni, aruncat într-o dubă şi dus la secţie. Este inadmisibil ca acţiuni ale forţelor de ordine să genereze o situaţie diplomatică delicată în relaţia României cu un stat partener din blocul comunitar european. Având în vedere că în Piaţa Victoriei nu existau violenţe şi singurele incidente au fost cele provocate de jandarmi, solicităm explicaţii cu privire la: motivele pentru care au fost reţinute şi brutalizate atâtea persoane, de ce s-a blocat accesul dinspre Bulevardul Aviatorilor, de ce s-au folosit gaze şi lichide iritante, de ce au intervenit jandarmi îmbrăcaţi în civil. De asemenea, cerem public explicaţii cu privire la dispozitivul de jandarmi folosit şi dacă acesta a cuprins jandarmi aduşi din alte localităţi. Este important ca cetăţenii români să fie informaţi cine a dat ordin pentru acţiunile descrise mai sus", au transmis organizaţiile.

Grupurile civice au anunţat că vom protesta joi împotriva violenţelor Jandarmeriei la sediul MAI şi vor continua să protesteze şi în seara aceasta, în Piaţa Victoriei, împotriva ameninţărilor la adresa statului de drept şi democraţiei.

"Este nevoie ca fiecare jandarm care a acţionat în mod violent să răspundă în faţa legii şi solicităm deschiderea unor anchete interne cu privire la toţi cei implicaţi în acţiuni abuzive. Considerăm imperios necesară asumarea răspunderii pe linie instituţională pentru aceste abuzuri şi cerem demisia Ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, a Comandantului Jandarmeriei Române, Gheorghe Sebastian Cucoş şi a Directorului general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alin Mastan", au conchis organizaţiile.

Grupurile civice semnatare

#activAG Piteşti, Acţiunea Civică Galaţi, Asociaţia culturală NOUL Horizont din Valencia, Asociaţia Aradul Civic, Asociaţia România Vie, Corupţia ucide, Declic, Grupul Evident Deva, Geeks for Democracy, Grupul civic #Insist, Iniţiativa România, Iniţiativa Timişoara, Iaşul nu tace, One Vision: Rezist, Reset, #REZISTENŢA, #Rezist Berlin, #Rezist Bruxelles, #Rezist Budapesta, Rezist în Bacău, Rezistenţa în Valencia, # Rezist Constanţa, #Rezist Dublin, #Rezist Liguria, #Rezist Lyon, #Rezist Marseille, #Rezist Milano, #RezistWMW Birmingham, #Rezist Zurich, Ştafeta Steagului Uniunii Europene, VăVedem din Bucureşti, Vă Vedem din Iaşi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne