Carmen Dan: Putem identifica cine a făcut petiţia către ONU pentru investigarea Jandarmeriei, dar nu asta-i problema

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a susţinut că "este normal" ca ONU să ceară Guvernului explicaţii suplimentare cu privire la acţiunile Jandarmeriei din 10 august, în contextul în care a existat o petiţie adresată de cetăţeni români în acest sens.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan.
Ministrul de Interne, Carmen Daniela Dan. (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a reacţionat, într-o emisiune Realitatea TV, după ce ONU, care investighează acum violenţele Jandarmeriei din 10 august, a solicitat explicaţii Guvernului României pentru folosirea forţei împotriva demonstranţilor paşnici.

Demersul celor de la ONU vine în condiţiile în care peste 80.000 de români au cerut Naţiunilor Unite investigarea şi sancţionarea abuzurilor Jandarmeriei Române la mitingul Diasporei printr-o petiţie iniţiată de comunitatea Declic.

"Eu zic că este normal ca ONU să ceară informaţii pentru că nici o instituţie naţională sau internaţională nu poate ignora o petiţie. Ştim că la baza acestei solicitări a fost o petiţie. Putem identifica şi cine a făcut-o, dar nu asta-i problema. Pentru că e dreptul fiecăruia să facă o petiţie. Ştim cu toţii că există o petiţie care a fost înaintată şi către ONU. Chiar e bine că ONU a cerut datele Guvernului pentru că ne interesează să se stabilească adevărul aşa cum este el şi nu cum îl prezintă unii", a declarat Carmen Dan, la Realitatea TV.

Unii au interpretat declaraţia ministrului de Interne drept o ameninţarea voalată la adresa celor care au semnat petiţia Declic.

ONU investighează

"Persoana noastră de contact de la ONU ne-a înştiinţat cu privire la corespondenţa purtată cu Ministerul Afacerilor Externe din România pe tema încălcării drepturilor omului la protestul diasporei. Într-o scrisoare trimisă ministrului Teodor Meleşcanu, acesta este înştiinţat că ONU a primit informaţii care indică încălcări grave ale drepturilor omului la protestele din 10 august. Termenii scrisorii sunt extrem de duri la adresa Guvernului şi a modalităţilor în care autorităţile au ales să se raporteze la manifestanţii paşnici", a declarat Antoniu Bumb, campaigner Declic.

Raportul ONU privind încălcările drepturilor omului la protestele din 10 august 2018 va fi finalizat şi făcut public în luna martie, cu ocazia Consiliului Drepturilor Omului.

Declic mai informează că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, este somat de ONU să răspundă acuzaţiilor şi i se cer informaţii suplimentare despre investigaţiile derulate în România cu privire la acţiunile Jandarmeriei. Nu în ultimul rând, ONU solicită dovezi că s-au luat măsuri pentru ca "apărătorii drepturilor omului din România, inclusiv protestatarii, să îşi poată derula activitatea fără frica represaliilor."

"Excelenţa dumneavoastră, dorim să aducem la cunoştinţa Guvernului din care faceţi parte că am primit informaţii cu privire la folosirea forţei împotriva protestatarilor, informaţii care nasc îngrijorări cu privire la încălcări ale drepturilor omului în România. [...] În egală măsură ne manifestăm îngrijorarea cu privire la declaraţii surprinzătoare făcute de oficiali ai Guvernului, prin care se încearcă justificarea acţiunilor Jandarmeriei", specifică David Kaye, raportor special ONU pentru promovarea şi protecţia libertăţii de opinie şi exprimare, în scrisoarea transmisă lui Teodor Meleşcanu.

Campaignerii Declic au intrat şi în posesia răspunsului trimis de Teodor Meleşcanu către raportorii ONU. Ministrul de Externe asigură Organizaţia Naţiunilor Unite că România este o democraţie funcţională, dar nu răspunde concret la niciuna din cerinţele sau acuzaţiile celor de la ONU. Raportorii Naţiunilor Unite sunt doar informaţi despre investigaţiile aflate în derulare în România.

Peste 400 de persoane au fost rănite în noaptea de 10 august 2018. În urma violenţelor jandarmilor, comunitatea Declic a iniţiat o petiţie şi a solicitat, alături de 80.000 de semnatari, Organizaţiei Naţiunilor Unite să demareze o analiză proprie a dovezilor şi să evalueze acuzaţiile de încălcare a drepturilor omului. Petiţia a ajuns la Geneva prin intermediul Rezist Zurich. La solicitarea ONU, Declic a trimis şi un raport cu perspectiva societăţii civile legat de violenţele Jandarmeriei din timpul protestului Diasporei. Raportul a fost realizat de Marius Stan, Director de cercetare, Centrul Hannah Arendt pentru studierea totalitarismelor-Universitatea din Bucureşti şi conţine dovezi clare ale violenţelor: informaţii, interviuri cu victime, dovezi foto şi clipuri video.

Mai amintim că pe lângă raport şi petiţie, Declic şi Rezist Zurich s-au adresat Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, şi într-o manieră mai puţin convenţională. Membrii celor două comunităţi au închiriat un spaţiu publicitar pe ecranele din gara aeroportului din Geneva, Elveţia, pentru a rula imagini de la Jandarmeriada.

Pe ecranul publicitar amplasat chiar lângă panoul cu sosiri/plecări, astfel încât să fie cât mai vizibil, au rulat imagini cu oameni gazaţi de jandarmi, în genunchi în faţa forţelor de ordine şi următoarele mesaje în limba engleză: "We are not well; 100.000 peacefull citizens gassed and beaten-up în România /Nu suntem bine. Peste 100.000 de cetăţeni paşnici au fost gazaţi şi bătuţi în România".

"Acest spot nu este întâmplător aici, este pentru că aici ne aflăm în oraşul în care se găseşte sediul ONU, aici se găseşte biroul Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului. Aici ne putem face vocea auzită", a explicat Gabriela Mirescu de la Rezist Zurich.

De altfel, mesajul de la finele spotului i-a fost adresat direct Înaltului Comisar: "UN: Take a strong stand against human rights abuses în România / Luaţi poziţie fermă împotriva abuzurilor la adresa drepturilor omului în România."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne