Carmen Dan: Ne-am obişnuit cu apelurile lui Iohannis la proteste, violenţe şi anarhie. Acum jocul e mult mai periculos

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a aruncat cuvinte grele la adresa preşedintelui Klaus Iohannis, care nu se grăbeşte deloc să dea undă verde propunerilor făcute de PSD la Transporturi şi Dezvoltare.
Carmen Dan, în Comisia de Apărare din Senat
Carmen Dan, în Comisia de Apărare din Senat (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a lansat un atac dur, duminică seara, la România TV, în direcţia preşedintelui Klaus Iohannis pe care îl acuză că a determinat un blocaj funcţional în cadrul Guvernului Dăncilă.

"La ora actuală guvernul se află într-un blocaj funcţional şi cred că este de notorietate că lucrul acesta nu se întâmplă din cauza guvernului, ci din cauza faptului că sunt două portofolii extrem de importante din punct de vedere economic care nu mai au titular, aceştia au plecat prin demisie, deci prin act unilateral de voinţă şi ne confruntăm cu un refuz total nejustificat al preşedintelui Klaus Iohannis de a numi înlocuitorii propuşi de premier. (...) Atât ministrul Transporturilor, cât şi ministrul Dezvoltării, domnul Paul Stănescu, şi-au depus demisiile, este un fapt că premierul a luat act de aceste demisii, le-a înaintat la Cotroceni, a făcut lucrul acesta odată cu propunerile de înlocuire. Deci, demisiile îşi produc efectele iar domnul preşedinte are obligaţia constituţională să semneze decretele de numire pentru cele două propuneri. Am ieşit din termenul de 15 zile, la şedinţa de guvern de săptămâna trecută au venit secretarii de stat, însă toată lumea vede că de fapt ne confruntăm cu această încercare a preşedintelui de a şicana activitatea guvernului, această dorinţă de a găsi tot felul de tertipuri şi pretexte ca să nu semneze decretele de revocare", a declarat Carmen Dan, citată de Agerpres.

Ministrul de Interne susţine că, în momentul de faţă, România se confruntă cu un război politic deja dus la extrem.

"Este o dovadă clară de imaturitate politică, spun eu, dincolo de faptul că avem un război politic deja dus la extrem. Cred că, măcar în ceasul al doisprezecelea, ştiţi că şi domnul preşedinte făcea un apel asemănător, ar trebui ca preşedintele României să înţeleagă că acest guvern nu este guvernul lui, este un guvern care îşi doreşte să guverneze eficient şi acest guvern răspunde în faţa Parlamentului care l-a Învestit, pentru că, din fericire, România nu este o republică prezidenţială, aşa cum şi-ar dori Klaus Iohannis. (...) Probabil că acum aşteaptă decizia CCR şi este o realitate că în plan intern activitatea guvernului este blocată chiar în acest moment important.

Într-un alt plan important, plan extern, este grav afectată preluarea Preşedinţiei Consiliului UE şi prima temă pe lista preşedinţiei rotative este în ianuarie, tot bugetul, de data aceasta bugetul UE. Aşa că pe lângă un blocaj instituit la nivel guvernamental, să nu uităm şi că preşedintele a mai susţinut că PSD nu ştie să facă politică. Vreau să-i reamintesc că, în special în ultimele zile, PSD a demonstrat la nivel european că ştie să facă politică, pentru că, aşa cum cunoaşteţi, atât eu, cât şi alţi colegi de-ai mei din Guvernul României am preluat deja mandatele de la omologii austrieci la Preşedinţia Rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi am avut întâlniri importante cu omologi din statele membre ale UE, unde au fost stabilite şi comunicate priorităţile mandatului României. (...)", a precizat Carmen Dan.

În opinia ministrului de Interne, şeful statului se află în campanie electorală şi nu ţine cont de niciun argument.

"Este o situaţie în care trebuie să admitem că preşedintele nu ţine cont de niciun argument, sfidează recomandările liderilor europeni care sunt clar îngrijoraţi de această situaţie. Din punctul meu de vedere, riscăm ca prin această atitudine să fie compromise intenţiile europene ale României şi chiar să fie afectată activitatea Consiliului Uniunii Europene. Pe plan intern ne-am obişnuit deja cu apelurile preşedintelui la proteste, la violenţe, la anarhie. Acum cred că acest joc este mult mai periculos având în vedere contextul politic european. Este evident pentru toată lumea că preşedintele este în campanie electorală şi că îşi încalcă grav atributul constituţional de mediator (...). Nu avem foarte mari aşteptări, am mai avut întâlniri în cadrul CSAT în care poziţia nu a fost deloc una pozitivă şi nu cred că se vor schimba foarte mult lucrurile în perioada următoare", a afirmat Carmen Dan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne