Carmen Dan, despre dosarul "10 august": Probabil Lazăr aştepta ordinul de zi pe unitate de la Iohannis

Venită în plenul Parlamentului, ministrul de Interne Carmen Dan a lansat acuzaţii în direcţia preşedintelui şi a procurorului general, privind atitudinea instituţională pe care au avut-o după evenimentele violente din 10 august.
Carmen Dan
Carmen Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a lansat marţi un atac în plenul Camerei Deputaţilor, la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a procurorului general Augustin Lazăr, în contextul anchetării violenţelor din 10 august, atunci când jandarmii au intervenit în forţă împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei.

"Cel mai grav lucru pe care îl putem face în aceste dispute politice este să timorăm o instituţie fundamentală a statului. A început asta domnul preşedinte încă din noaptea protestului, a continuat cerându-i Parchetului General diverse anchete, ca şi când domnul procuror general Augustin Lazăr avea nevoie de vreun ordin, şi o continuaţi dumneavoastră de câteva săptămâni. Eu credeam că domnul preşedinte este comandantul suprem al Armatei, nu şi al procurorilor. În mod firesc, Procurorul General se putea sesiza, dar probabil că astepta ordinul de zi pe unitate", a declarat Carmen Dan, citată de Digi24.

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent. Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs (în jur de 800). Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Iar în timp ce oamenii agresaţi făceau cozi la IML şi la Parchet, oficialii responsabili de "gestionarea" situaţiei în ziua/seara de 10 august s-au tot contrazis în declaraţii. Astfel, în timp ce prefectul Capitalei susţine că a semnat ordinul de intervenţie în forţă după miezul nopţii, după ce jandarmii alungaseră deja oamenii cu gaze, bastoane şi tun cu apă, reprezentanţii Jandarmeriei şi Carmen Dan au susţinut că ordinul a fost semnat în jurul orei 20.00, pentru ca jandarmii să evacueze spaţiul din faţa sediului Guvernului, în jurul orei 23.00.

Un alt aspect controversat legat de intervenţia jandarmilor este faptul că unii dintre ei aveau numerele de pe căşti acoperite cu bandă neagră, ceea ce a dat naştere la suspiciunea că s-a încercat efectiv împiedicarea identificării celor ce comit violenţe.

La scurt timp după intervenţia în forţă a Jandarmeriei, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut procurorului general să facă lumină în cazul incidentelor violente din Piaţa Victoriei. Detalii aici.

Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar a deschis dosar penal ca urmare a sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu care a constatat, din imaginile prezentate în spaţiul public, că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

Câteva zile mai târziu, dosarul a fost preluat de Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General. Până acum, au fost audiaţi şefi ai Jandarmeriei, prefectul Capitalei, primarul general al Capitalei, precum şi alţi oficiali. Lucrurile se mişcă însă mai greu pentru că ministrul de Interne, Carmen Dan, a decis să secretizeze raportul privind incidentele de atunci.

Merită menţionat că primarul Gabriela Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că a premeditat intervenţia violentă a jandarmilor împotriva protestatarilor şi a făcut aluzie la faptul că liderul PSD, Liviu Dragnea, ar fi în spatele deciziei.