Carmen Dan dă vina pe procurori pentru tergiversarea dosarului "10 august" şi laudă Jandarmeria / Replica Parchetului

Carmen Dan
Carmen Dan (Epoch Times România)

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a afirmat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o reprezintă a înaintat procurorilor încă de pe 31 ianuarie documentele necesare privind protestul din 10 august 2018, astfel că singurii responsabili pentru întârzierea dosarului sunt oamenii legi. Varianta Ministerului Public este însă cu totul alta.

Mai mult, Carmen Dan i-a îndemnat pe procurori să "caute vinovaţii pe baza probelor şi nu scuze" şi a susţinut că Jandarmeria se clasează pe locul 3 în topul instituţiilor în care românii au încredere, acest lucru fiind "dovada că mulţi oameni au trecut prin propriul filtru toate cele întâmplate".

"Toate documentele declasificate total sau parţial au fost înaintate unităţii de Parchet din data de 31 ianuarie şi constituie probe la dosar. Îi invit pe toţi cei interesaţi de aceste documente să le solicite Parchetului, pentru că doar procurorii pot stabili dacă probele din dosar pot fi făcute publice sau nu. Din acest moment, orice demers din partea Parchetului, în sensul că Ministerul Afacerilor Interne nu a declasificat documente şi, de aceea, nu se poate finaliza ancheta, îl voi considera susceptibil de neadevăr. Recomand Parchetului General să caute vinovaţii pe baza probelor şi nu scuze. Aşa cum am mai declarat şi în alte rânduri, instituţia pe care o reprezint este prima interesată de lămurirea aspectelor legate de 10 august; cu atât mai mult Jandarmeria Română, faţă de care s-au iniţiat adevărate campanii de denigrare şi s-a pus o presiune în plus în tot acest timp.

În urma solicitării Parchetului General adresate direct aparatului central al ministerului de a declasifica opt documente cu referire la acţiunea din 10 august 2018, a fost constituită o comisie (...) pentru a analiza oportunitatea declasificării acestor documente. În urma acestei analize, comisia a decis ca un singur document nu poate fi declasificat, deoarece reprezenta o sinteză a unui document al unei alte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, care nu şi-a dat acordul cu privire la declasificarea acestuia. Celelalte şapte documente au fost declasificate total sau parţial, adică în proporţie de 90%. Au rămas mai puţin de două file clasificate din totalul de 25 cât reprezentau, însumat, aceste documente. Este vorba de solicitările adresate direct ministerului, eu neavând cunoştinţă căror altor structuri din minister sau din afara lui li s-au mai făcut diverse solicitări de către Parchet.

Unii oameni au trecut prin propriul filtru ceea ce s-a întâmplat atunci, dovada că Jandarmeria este pe locul 3 în topul instituţiilor în care românii au încredere, după armată şi biserică, conform sondajelor. Şi nu mă refer la sondaje comandate de Ministerul Afacerilor Interne sau de către Jandarmerie. Nu ne ocupăm cu aşa ceva. Eu pot accepta că au fost acţiuni punctuale ale unor jandarmi care au acţionat disproporţionat. Sunt şi imagini în acest sens şi nimeni nu le poate nega. Cred însă că fiecare trebuie să răspundă pentru faptele sale şi că nu trebuie să stigmatizăm o întreagă instituţie pentru asta. Mai cred că adevărul va fi stabilit potrivit legii de judecători în urma investigaţiilor pe care le fac procurorii şi nu pot fi de acord cu condamnarea publică a unor oameni şi a unor instituţii doar de dragul discursului politic", a declarat Carmen Dan.

Replica Ministerului Public

"În dosarul penal privind incidentele violente ce au avut loc pe 10 şi 11 august 2018 în Piaţa Victoriei din Bucureşti, aflat pe rolul Secţiei parchetelor militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, se efectuează în continuare urmărirea penală faţă de suspecţii menţionaţi în comunicatul de presă din data de 21 septembrie 2018, în legătură cu organizarea, conducerea, modul de intervenţie al forţelor de ordine din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române împotriva manifestanţilor care au participat la protestul desfăşurat în Piaţa Victoriei pe 10 august 2018.

Pentru lămurirea împrejurărilor care interesează cauza şi stabilirea situaţiei de fapt, au fost audiaţi martori şi persoane vătămate/părţi civile, unele depunând înscrisuri şi acte medicale cu privire la vătămările suferite. Au fost administrate, în parte, probatoriile solicitate de acestea şi au fost vizionate mediile de stocare care conţin imagini înregistrate în timpul evenimentelor, suporţi depuşi la dosar de persoanele vătămate sau transmişi de către instituţiile de ordine publică sau de alte persoane juridice, activităţi care se desfăşoară în continuare.

Menţionăm că în cauză procurorii militari au efectuat demersuri pentru desecretizarea documentelor întocmite de structurile care au avut atribuţii şi au acţionat în data de 10 august 2018, respectiv a documentelor care au stat la baza planificării, organizării şi executării misiunii, emise de Inspectoratul General al Jandarmeriei Române şi structurile subordonate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Precizăm că aceste documente au fost declasificate parţial sau şi-au menţinut nivelul de clasificare şi doar o parte dintre aceste documente au fost declasificate şi înaintate organelor de urmărire penală pentru a fi avute în vedere la soluţionarea cauzei.

În contextul celor expuse anterior, Ministerul Public respinge orice potenţiale imixtiuni în desfăşurarea urmăririi penale în această cauză, precum şi acuzaţiile referitoare la tergiversarea administrării probatoriului de către procurori."

Reamintim că jandarmii au intervenit în forţă pe 10 august împotriva mulţimii din Piaţa Victoriei, lăsând în urmă sute de victime. Imaginile cu intervenţia brutală au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap.

Represiunea cetăţenilor a început încă de după-amiază, jandarmii pulverizând frecvent gaze lacrimogene înspre cetăţeni paşnici, inclusiv în bătrâni, femei, fapt documentat de înregistrările video atât ale jurnaliştilor cât şi ale participanţilor la protest. Pe seară, petardele şi grenadele lacrimogene au bubuit în aer şi în mulţime, tunul cu apă a fost pus pe mulţime iar în jurul orei 11 noaptea, forţele de ordine au evacuat la propriu Piaţa printr-un atac de o violenţă fără precedent.

Jandarmii au dat iama în mulţime, peste tot pluteau nori de gaze iritante, oameni au fost bătuţi deşi erau cu mâinile ridicate sau aşezaţi, lumea fugea înnebunită iar ambulanţele nu mai pridideau acordând îngrijiri. Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale iar plângerile la Parchetul Militar au tot curs (în jur de 800).

Epoch Times a înregistrat numeroase mărturii ale victimelor: oameni gazaţi, bătuţi, insultaţi, agresaţi.

Ulterior, s-au ales cu dosar penal - aflat în lucru - şefii Jandarmeriei Române, şeful Jandarmeriei Capitalei şi un fost secretar de stat din Ministerul de Interne.