Carmen Dan, audiată după "Jandarmeriadă". A recunoscut că a fost în Minister până la 3 noaptea

Ministrul de Interne, Carmen Dan, s-a prezentat în Comisia de Apărare din Parlament pentru a da explicaţii în legătură cu intervenţia în forţă a Jandarmeriei de la mitingul Diasporei din 10 august, care s-a soldat cu sute de victime.
Carmen Dan
Carmen Dan (Florin Chirila/Epoch Times)

Însoţită de fostul şef al Jandarmeriei Sebastian Cucoş, de maiorul Laurenţiu Cazan, precum şi de şeful ISU, Raed Arafat, ministrul de Interne Carmen Dan s-a prezentat, marţi, la şedinţa Comisiei de Apărare a Camerei Deputaţilor, care are loc la solicitarea Opoziţiei, pentru a fi audiată pe tema violenţelor din Piaţa Victoriei.

"Aş prefera să încep prin a preciza care a fost rolul şi competenţa ministrului în data de 10 august. Avem toată transparenţa, cu condiţia să respectăm procedura legală. În data de 10 august, în jurul orei 12.00. am fost prezentă la minister pentru că aşa mi s-a părut normal şi aşa cred că trebuie să facă orice manager responsabil într-o situaţie în care structurile ministerului erau implicate într-un eveniment de o asemenea amploare. Iniţial, am luat informaţiile de la televizor. Bineînţeles că aveam informaţii despre modul în care ne-am organizat, despre planificarea misiunii, însă am anticipat că va fi un eveniment de o amploare mare.

Am analizat tot ce s-a vehiculat în media până la momentul în care am luat decizia şi, aşa cum am spus, mi-am întrerupt concediul de odihnă şi am fost prezentă în minister începând cu după-amiaza zilei. Am stat în biroul meu. Tot ce am solicitat - şi colegii mei ştiu asta - a fost să fiu informată. Este firesc ca ministrul să primească informaţii despre tot ce se întâmplă şi am plecat din minister în jurul orei 3 când colegii mei finalizaseră misiunea şi când mi-am dorit să vină în biroul ministrului şi să împărtăşim propriile lor trăiri. Poate că o să ajungem să vorbim şi de gradul de agresivitate al celor care au forţat intrarea în Guvern şi a celor care au pus presiune pe jandarmi", a declarat Carmen Dan la începutul şedinţei, citată de Digi24.

Întrebată despre numerele acoperite de pe căştile jandarmilor, ministrul de Interne a precizat că în acest moment are loc o anchetă internă în cadrul Jandarmeriei, iar un raport va fi prezentat public la finalul acestei anchete.

"Structurile de specialitate au identificat şase cazuri în care 10 jandarmi din dispozitivul de ordine publică au fost semnalaţi ca posibili autori ai unor fapte de natură penală. Aceste constatări vor face obiectul sesizărilor din partea Jandarmeriei către Parchetul Militar. În măsura în care vom identifica noi situaţii, acesta este demersul legal pe care intenţionăm să îl ducem mai departe", a precizat Carmen Dan.

Întrebată de Opoziţie dacă îşi asumă politic violenţele din Piaţa Victoriei, Carmen Dan a replicat: "Nu cumva vă antepronunţaţi, nu cumva nu puteţi să folosiţi un termen clar fără să parcurgeţi acest raport, nu cumva aţi ieşit din sfera obiectivismului? După ce veţi citi acest document sunteţi mai îndreptăţit să vă pronunţaţi. Până atunci sunt alte instituţii care trebuie să se pronunţe, de exemplu Parchetul."