Caritas pe steroizi în China: 200 de milioane de investitori rămân fără bani într-o schemă de tip Caritas

Bancnote de 100 de yuani.
Bancnote de 100 de yuani. (Captură Foto)

Zhang Xiaolei, fondatorul site-ului de “investiţii” Qbao.com, a fost arestat după ce s-a predat, înainte de Anul Nou.

Conform Asia Times, în toiul operaţiunilor sale financiare, compania de investiţii online Qbao.com avea aproximativ 200 milioane de utilizatori înregistraţi. Cu promisiuni de tipul “te îmbogăţeşti rapid” şi cu poveşti ademenitoare privind câştigarea unor profituri de până la 80%, compania s-a bucurat de un aflux de susţinători împătimiţi, iar investitorii erau cunoscuţi ca "Baofen" sau fani ai Qbao.

Firma susţinea că a înregistrat 2 milioane de clienţi noi zilnic la sfârşitul anului 2017.

Cu toate acestea, minunea a ţinut doar câteva zile.

Zhang Xiaolei a fost acuzat de strângerea ilegală a 70 miliarde de yuani (aproximativ 11 miliarde de dolari), conform unor surse apropiate de autorităţile chineze şi conform rapoartelor media interne. Dacă acuzaţiile sunt reale, este vorba de cea mai mare fraudă de investiţii online din istoria Chinei.

“Această [situaţie] ilustrează realitatea că mulţi cetăţeni chinezi sunt tentaţi de îmbogăţire rapidă şi sunt înnebuniţi după canalele de investiţii cu profituri ridicate”, a afirmat Li Chao, analist la firma de consultanţă a pieţei iResearch din Beijing, într-un interviu cu ziarul de stat Global Times.

Atât de “înnebuniţi” încât riscă totul.

Zhang Xiaolei s-a prezent la secţia de poliţie în 26 decembrie în Nanjing, capitala provinciei estice chineze Jiangsu, unde Qbao.com a fost prezentat în urmă cu aproape 8 ani printr-un marketing exploziv.

Autorităţile consideră că s-ar putea ca investitorii să fi devenit victime ale unei aşa zise “scheme Caritas”, în care clienţii noi ajung să plătească pentru profiturile clienţilor anteriori, fără să ştie acest lucru.

“Politia cere investitorilor Qbao din toate regiunile să se prezinte la autorităţile locale pentru securitatea publică şi să coopereze în investigaţiile lansate după ce patronul companiei, Zhang Xiaolei, a fost arestat în baza suspiciunii că a desfăşurat o activitate ilegală de strângere de fonduri”, conform unei declaraţii publicate de companie.

Conform website-ului Zerohedge, în februarie 2016, un important serviciu online de creditare peer-to-peer, Ezubao, a fost acuzat de escrocarea a peste 900.000 de "investitori" (casnici) de suma în valoare totală de peste 50 miliarde de yuani în mai puţin de doi ani. Un tribunal din Beijing l-a condamnat ulterior pe Ding Ning, arhitectul fraudei financiare online de 9 miliarde de dolari la închisoare pe viaţă, ceea ce a închis în cele din urmă un capitol privind una dintre cele mai mari scheme tip Caritas din istoria modernă a Chinei continentale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe