Care sunt priorităţile pe 2013 ale primarilor de sectoare

Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone
Primarul sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone (wikipedia.org)

Consiliul Local al Sectorului 4 a aprobat, luni, bugetul pentru acest an, care se ridică la valoarea de 477 de milioane de lei. Astfel, edilul din Sectorul 4, Cristian Popescu Piedone va folosi o parte din aceşti bani, respectiv suma de 77,6 milioane de lei, pentru a continua programul de reabilitare termică a blocurilor, scrie b365.ro.

În ultimii ani veniturile administraţiei locale condusă de Piedone au scăzut constant, din cauza crizei economice. Dacă în 2009 sau 2010 suma alocată sectorului 4 a fost de circa 533 milioane de lei, bugetul pentru 2013 a ajuns la 477 milioane de lei.

Potrivit Hotărârii aprobate de Consiliul Local Sector 4, din această sumă 11,50% vor ajunge la Secţiunea de Dezvoltare, deci în domeniul investiţiilor. Din totalul sumei ce va fi cheltuită anul acesta pentru investiţii în Sectorul 4, 58,09% se vor fi noi investiţii.

În sectorul 4 va fi continuat programul de finanţare pentru reabilitarea termică a blocurilor, cu suma de 77,594 milioane de lei, din creditul bancar acordat de Banca Europeană de Investiţii.

Bani vor fi fi alocaţi şi pentru finalizarea lucrărilor de la Piaţa Progresul. Astfel, în acest scop va fi asigurată o finanţare de 12,859 milioane de lei, din creditul bancar acordat de BCR.

De asemenea, o sumă de 131 milioane de lei din bugetul administraţiei locale a Sectorului 4 se vor îndrepta către Învăţământ, iar 85 de milioane vor ajunge la asistenţa socială.

"Bugetul este îngenunchiat. Am tăiat tot ce se putea tăia. Le-am zis tuturor directorilor: Ai maşină şi s-a stricat? Le-am tăiat service-urile. Le-am zis să o repare la un prieten, o cunoştinţă, altfel nu se poate. Sunt lucruri pe care mi-e ruşine să le spun. Cinci ani nu s-a simţit efectiv dar, acum, dacă nu plecăm bine, nu terminăm anul fiscal bine", a afirmat Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4.

Lipsa banilor în buget se reflectă în sumele alocate către biserici din bugetul Sectorului 4, doar 300.000 de lei fiind alocaţi în acest scop.

Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, are prioritar în 2013 domeniul educaţiei şi locuinţele

Tot luni, Consiliul Local al Sectorului 2 a aprobat proiectul de buget pentru acest an, cu un total de venituri de 923 milioane de lei. Şi edilul sectorului 2, Neculai Onţanu are în plan continuarea programului de anvelopare termică a blocurilor.

Prin urmare, un număr de 1.300 de blocuri din Sectorul 2 sunt în diverse faze ale procesului de anvelopare. Totodată, în domeniul educaţiei, suma alocată pentru burse elevilor cu note bune a crescut cu 90%.

Spre deosebire de bugetul alocat Sectorului 4, care a scăzut, bugetul pentru Sectorul 2, pentru 2013 sunt Bugetul prezintă o creştere de 7,5% faţă de prevederile finale ale anului 2013, respectiv 923 milioane de lei faţă de 859 milioane de lei.

Şi cheltuielile bugetului general al Sectorului 2 vor creşte cu 18,86% pentru acest an la 1.315.539.000 de lei, comparativ cu prevederile finale ale anului 2012 - 1.106.762.000 de lei.

Principalele obiective ale lui Onţanu pentru Sectorul 2 sunt:

- reabilitarea termică a celor 265 blocuri în continuare din anii 2008 - 2011;

- continuarea lucrărilor de executare a lucrărilor de reabilitare termică pentru un număr de 603 blocuri noi;

- prestarea serviciilor de proiectare în vederea reabilitării termice pentru un număr de 450 de blocuri;

- lucrări de viabilizare a terenurilor pentru construirea de locuinţe destinate închirierii prin ANL pe terenuri din Sectorul 2 (str. Fabrica de Glucoză nr. 2-4, str. Aurului nr. 10).

O pondere mare a cheltuielilor bugetului local în anul 2013 revine sistemului de învăţământ preuniversitar din sector (25, 82%). Astfel, suma totală care se acordă pentru bursele elevilor a crescut cu 90%, ajungându-se la circa 10 milioane de lei.

Unul dintre obiectivele din domeniul educaţiei al Primăriei Sector 2, conform bugetului, este dezvoltarea programelor educaţionale de prevenire a abandonului şcolar prin acordarea de ajutoare financiare (burse şi programul social de acordare a produselor lactate şi de panificaţie). În Sectorul 2, sunt peste 6.000 de elevi care iau bursă de merit. Condiţia este să ai peste 9 dacă eşti la liceu şi peste 9.5 la gimnaziu.

În anul 2013 pentru cheltuielile finanţate în cadrul secţiunii de dezvoltare din bugetul general al Sectorului 2 s-au alocat 42, 87% din fonduri, dintre care circa 36,88% pentru finanţarea cheltuielilor de capital şi circa 6% pentru proiectele cu finanţare din fonduri nerambursabile.

Între proiectele cu finanţare din Fonduri externe nerambursabile postaderare prevăzute în bugetul Sectorului 2 se numără Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare a Colegiului Naţional Iulia Haşdeu, cu o sumă de 21,21 milioane de lei, şi a liceului Teoretic C.A. Rosetti, cu 8,54 milioane de lei.

Tot din fonduri nerambursabile se finanţează, în Sectorul 2, şi programele de consiliere profesională şi strategii de pregătire practică, cu 7,3 milioane lei. Pentru programul de formare profesională a consilierilor şcolari sunt alocaţi, din fonduri nerambursabile, 2,7 milioane de lei.

Potrivit prevederilor legii finanţelor publice locale, gradul de îndatorare al Consiliului Local al Sectorului 2 Bucureşti este de 12,26%, iar limita maximă legală este de 30% din veniturile proprii ale bugetului local.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne