Care este motivul plecării bruşte a procurorului Papici de la DNA?

Decizia surprinzătoare luată de procurorul DNA Lucian Papici de a părăsi agenţia anticorupţie a ridicat o mulţime de semne de întrebare.
Procurorul Lucian Papici
Procurorul Lucian Papici (b365.ro)

Mulţi se întrebau care este motivul din spatele deciziei surprinzătoare luate de procurorul şef al Secţiei I din cadrul DNA, Lucian Papici, de a pleca, pe 31 august, din echipa Laurei Codruţa Kovesi şi a se întoarce la parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, în contextul în care mandatul său la agenţia anticorupţie se încheia abia în noiembrie 2016.

De ce ar vrea să plece de la DNA procurorul care a girat toate marile dosare din România, în care au fost judecaţi oameni precum Dan Voiculescu, Liviu Dragnea, Gigi Becali, Adrian Năstase, Cătălin Voicu, Decebal Traian Remeş etc? Răspunsul la această întrebare pare să fie legat de decizia luată vineri de Instanţa Supremă în ceea ce îl priveşte pe procuror.

Înalta Curte a admis astăzi cererea Parchetului General de redeschidere a urmăririi penale faţă de procurorul Lucian Papici pentru interceptări ilegale şi operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice într-un dosar instrumentat de DIICOT Hunedoara.

Surse judiciare au declarat, pentru Agerpres, că în acest dosar, procurorii au trimis în judecată 43 de persoane, acuzate că au folosit softuri de interceptare pentru telefoanele mobile, în care erau implicaţi magistraţi, avocaţi şi oameni de afaceri. Unul dintre inculpaţii din acest dosar, Aurel Puică, i-a cumpărat soţiei sale un telefon mobil, care avea instalat un soft de spionare, denumit FlexiSpy, prin care erau urmărite mesajele tip SMS şi care permitea localizarea telefonului prin GPS.

Soţia lui Aurel Puică a vândut telefonul altei persoane, care la rândul ei a vândut mobilul lui Papici, acesta din urmă făcându-l cadou soţiei sale. La acea vreme, procurorii DIICOT Hunedoara au decis neînceperea urmăririi penale împotriva lui Papici, pe motiv că acesta nu ştia că telefonul avea instalat acel soft. Astăzi, instanţa supremă a decis redeschidere urmăririi penale faţă de Lucian Papici

Mai mult, Înalta Curte a confirmat, vineri, şi redeschiderea urmăririi penale, într-un dosar al DIICOT Timişoara, în cazul Roxanei Fazakaş, a lui Alexandru Florin Mirea şi Cristian Dan Boureanu. Cei trei vor fi cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de minori, potrivit Mediafax.

Presa a relatat că în acest dosar au fost efectuate cercetări privind traficul de persoane. Era vizată o reţea de proxenetism, ce opera într-un bar din Timişoara deţinut de un văr al lui Lucian Papici, în care este implicată şi Fazakas Roxana, denumită "Barbie de România".