Care este cel mai scump oraş din lume. Greu de ghicit!

Luanda, capitala Angolei
Luanda, capitala Angolei (STEPHANE DE SAKUTIN / AFP / Getty Images)

Cel mai mare oraş din Angola şi capitala ţării, Luanda, se situează pe ţărmul Oceanului Atlantic, iar în 1995 avea o populaţie de aproximativ 3 milioane de locuitori. Oraşul-port are o istorie destul de îndelungată, comparativ cu celelalte oraşe de pe continentul african, fiind înfiinţat în anul 1575 de exploratorul portughez Paulo Dias Novais. Cele mai mari venituri ale sale provin din exporturi şi în mod special din exportul de petrol.

Totuşi, asta nu explică cum un oraş în care peste 40% din populaţie trăieşte într-o sărăcie lucie, conform datelor oferite Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a Statelor Unite, a ajuns cel mai scump oraş din lume, chiar mai scump decât ocupantele locurilor doi şi trei, Moscova respectiv Tokyo.

Într-adevăr, petrolul a adus acestei ţări sud-africane o grămadă de bani, însă taxele mari şi luptele interne au făcut ca totul să devină şi mai scump. Angola este considerată ”o ţară care nu este liberă” de către raportul din 2013 al Freedom House. Într-adevăr, Angola este o dictatură, iar cel mai mare client al său este regimul comunist de la Beijing.

Preţul mediu al unei ceşti de cafea este în Luanda de 3,88 dolari, iar un ziar internaţional costă halucinantul preţ de 5,42 dolari. În plus, chiria lunară pentru un apartament obişnuit ajunge la exorbitanta sumă de 6.500 de dolari. Comparativ cu restul preţurilor de pe continentul african, acest preţ pare ireal.

În acest oraş totul pare să aibă un preţ mare şi greu de explicat. Chiar şi o pereche de blugi obişnuiţi ajunge la un preţ mediu de 204 dolari, conform unui studiu efectuat de Mercer.

Singurul lucru ieftin din Angola este gazul, care are un preţ de 0,63 dolari pe litru.

Dacă vă veţi plimba prin Luanda, aveţi grijă cu taxiurile. Riscaţi să vă daţi cămaşa pentru o cursă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie