Capitala second-hand. RATB va achiziţiona 200 de autobuze la mâna a doua

RATB-ul îşi va înnoi parcul auto cu 200 de autobuze vechi de 2-3 ani. Transportul gratuit promis bucureştenilor va trebui să mai aştepte şi nu va fi la orele de vârf.
Gabriela Vrânceanu-Firea
Gabriela Vrânceanu-Firea (Florin Chirilă/Epoch Times)

Noul primar al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat joi că RATB va achiziţiona în regim de urgenţă 200 de autobuze pentru suplimentarea parcului auto. Autobuzele vor fi second hand căci, dacă ar fi să se opteze pentru autobuze noi, licitaţia ar dura foarte mult, a susţinut Firea.

"Am decis ca în regim de urgenţă RATB să organizeze licitaţie pentru achiziţionarea a 200 de autobuze Euro 4 second hand, nu mai vechi de 2-3 ani, pentru că licitaţia pentru autobuze noi ar dura foarte mult. Asta nu înseamnă că nu dorim să achiziţionăm şi autobuze noi. (…) Anul viitor dorim să achiziţionăm minimum 300 de autobuze noi, o sută de troleibuze şi un număr substanţial de tramvaie, printr-o investiţie asumată de către uzina RATB", a declarat Firea, la finalul întâlnirii cu managerul şi sindicatul RATB.

În ceea ce priveşte gratuitatea pe transportul în comun promisă bucureştenilor, Firea a precizat că aceasta va fi acordată abia după ce autobuzele achiziţionate de RATB vor fi în trafic, înainte şi după orele de vârf.

"Intenţionăm să demarăm un proiect pilot cu gratuitate înainte şi după orele de vârf, dar numai după ce autobuzele vor fi achiziţionate şi vor fi deja în trafic, pentru că intenţia nu este să aglomerăm suplimentar liniile RATB, ci să oferim atât gratuitate în acele intervale, dar şi confort pentru cetăţeni", a mai spus Gabriela Firea.

Firea a declarat că va propune Consiliului General, săptămâna viitoare, o rectificare bugetară de 30 de milioane de euro pentru acoperirea sumei reprezentând plata către ANAF, pentru acoperirea TVA-ului la gratuitatea acordată pensionarilor, sumă la care se vor adăuga 45 de milioane de euro, în tranşe lunare, pentru acoperirea subvenţiei către RATB până la sfârşitul anului.

Reamintim că proaspăt aleasă primar al Capitalei, Gabriela Firea a promis - cu doar câteva luni înainte de alegerile parlamentare - să ofere transport public gratuit în tot oraşul. Propunerea sa a fost considerată profund populistă de mai mulţi exponenţi ai clasei politice precum şi de o parte a presei.

"Este o soluţie iraţională. RATB consumă cam 1.500 de milioane de lei pe an. Cu ce mai faci alte investiţii necesare prin capitală? Păi, să dea şi încălzire gratis la tot poporul şi am rezolvat problema. (...) Poate se mai gândeşte", a comentat Băsescu, fost primar general al Capitalei, ideea Gabrielei Firea.