Capitala, în prag de centenar. Fără gaze, apă şi canalizare în cel mai bogat sector al Bucureştiului

În cel mai bogat sector al Capitalei există un cartier ce pare uitat de autorităţi şi de timp: străzi fără canalizare, fără electricitate, străzi care cadastral nici nu există măcar. Oamenii de acolo sunt condamnaţi la sărăcie şi subdezvoltare iar Primăria Sector 1 refuză să dea undă verde unor proiecte pentru ei, acuză USR.
Sectorul 1, Bucureşti
Sectorul 1, Bucureşti (Epoch Times România)

Primăria sectorului 1 se dovedeşte surdă la problemele oamenilor din cartierul Giuleşti Sârbi/Chitila Triaj, zone unde numeroşi cetăţeni trăiesc în case fără canalizare, gaze sau electricitate şi îşi iau apă de la cişmea, acuză mai mulţi reprezentanţi USR care au ţinut, joi, o conferinţă de presă chiar în inima cartierului, pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele oamenilor din Giuleşti.

Întins pe două sectoare: 1 şi 6, Giuleşti Sârbi pare un loc desprins din altă lume, sau, mai bine zis, desprins din alt timp. Un loc unde oamenii trăiesc în case mici, fără gaze, fără canalizare ba chiar şi fără electricitate unii dintre ei. Cea mai dramatică situaţie este în partea de cartier din sectorul 1, culmea, cel mai bogat sector din Bucureşti. Acolo, terenuri virane sunt pline de gunoaie printre care scormonesc oameni săraci şi câini maidanezi, lumea îşi ia apă de la o cişmea aflată nu foarte departe de mormanele de gunoi, cartierul e tăiat de linii de cale ferată nesemnalizate, fără bariere, aşa că accidente se pot întâmpla oricând. Iar pe străzile acelea chinuite - uliţe mai degrabă - locuiesc mulţi oameni care n-au nici măcar buletin. Cetăţenii stau acolo de generaţii dar nu au bani să-şi facă acte pe case, ceea ce-i condamnă la sărăcie. Beneficiind doar de buletine provizorii sunt priviţi ca boschetari şi cu greu îşi găsesc un loc de muncă din care să câştige decent. Copiii lor nu au grădiniţe şi şcoli. Micuţii merg pe jos kilometri, pe străzi desfundate, fără iluminat public, pentru a ajunge la o şcoală/grădiniţă din sectorul 6, căci transportul în comun în zona s-a sistat după ce podul pe care-l traversau înainte mijloacele de transport s-a degradat în timp.

"Suntem în anul centenarului şi ne aflăm în capitala Capitalei aşa cum este supranumit sectorul 1 Bucureşti şi ce vedeţi aici este o intrare în sector. Oamenii de aici trebuie să traverseze şine fără niciun fel de protecţie, trec pe lângă o groapă de gunoi ilegală şi apoi intră pe străzi care nu sunt nici măcar asfaltate iar altele nici măcar nu există din punct de vedere cadastral pe hartă. În asemenea condiţii se trăieşte într-un sector care are un buget anual de peste 250 de milioane de euro. De ani de zile aici nu se întâmplă nimic, oamenii şi-au pierdut speranţa", a sintetizat situaţia cartierului deputatul USR Cristian Seidler.

Pentru ei s-ar putea face ceva, au explicat astăzi reprezentanţii USR în cadrul unei conferinţe de presă ţinută chiar lângă cişmeaua din cartier, la câţiva paşi de câmpul plin de gunoaie şi de linia ferată de-a lungul căreia se plimbau ciori şi câini. Şi anume, primăriile sector 1 şi 6 ar putea investi în cadastrare, urmând ca apoi oamenii să-şi poată face buletine. Acest lucru ar fi, evident, atât în folosul oamenilor cât şi al primăriilor, care apoi i-ar putea fiscaliza. Mai mult, USR vrea ca în zonă să fie construită o grădiniţă, un teren de joacă pentru copii, pe scurt, zona să fie reabilitată în folosul cetăţenilor. Dacă la primăria sector 6 iniţiativa reabilitării zonei a fost primită cu receptivitate de primar şi de consiliul local, nu acelaşi lucru s-a întâmplat şi la Sectorul 1, explică reprezentanta USR în CL Sector 1, Ilinca Macarie.

Potrivit acesteia, USR a ridicat toate problemele cetăţenilor din Giuleşti Sârbi/Chitila Triaj transpunându-le, într-o primă fază, în petiţii semnate de sute de locuitori ai zonei şi adresate Primăriei Sectorului. În petiţii se solicită consolidarea podului, astfel încât transportul în comun să se reia, racordarea la utilităţi, construirea unei grădiniţe, amenajarea de locuri de joacă, introducerea unui autobuz şcolar, asistenţă juridică, igienizarea cartierului, securizarea şinelor, un plan urbanistic zonal.

Două proiecte de hotărâri de consiliu local au fost deja depuse, atât la Consiliul Local al Sectorului 1 cât şi la Sectorul 6, mai susţine reprezentanta USR sector 1. Primul vizează cadastrarea cartierului şi identificarea terenurilor, iar al doilea încheierea unui protocol de colaborare între primăriile celor două sectoare, în vederea realizării unor proiecte comune de regenerare şi dezvoltare urbană, proiecte sociale şi educative. Consiliul Local al Sectorului 6 a adoptat deja al doilea proiect. Din păcate, după luni de zile de aşteptare, Primăria Sectorului 1 a răspuns negativ, susţinând că există dificultăţi cu identificarea liniei de demarcare a celor două sectoare, spune Ilinca Macarie. În plus, reprezentanţilor USR li s-a comunicat că există deja măsuri de dezvoltare bugetate şi implementate.

"Pe teren însă nu putem recunoaşte nicio măsură de îmbunătăţire luată. Deşi au fost începute lucrări edilitare, acestea au fost întrerupte mai apoi. Starea deplorabilă a cartierului este aceeaşi de ani de zile iar locuitorii şi-au pierdut speranţa că se va schimba ceva", susţine consiliera.

Întrebată ce va face în continuare USR, Ilinca Macarie precizează că reprezentanţii formaţiunii din CL sector 1 vor persevera. "Mingea" este însă la primărie.

"Mai departe vom continua să insistăm cu cele două hotărâri de Consiliu, în plus vom cere ca podul să vină în administrarea Primăriei să poată fi consolidat, vom cere să se facă un proiect social ca oamenii să fie ajutaţi să îşi facă acte pe case, vom cere identificarea unui teren pentru construirea unei grădiniţe şi a unui loc de joacă. Vom continua, vom insista dar este la latitudinea Primăriei să le bage pe ordinea de zi şi vedem că exact acest lucru evită să îl facă", a explicat Macarie.

De partea sa, senatoarea Silvia Dinică, venită şi ea la faţa locului a explicat că parlamentarii USR vor adresa interpelări ministerelor care pot contribui la rezovarea situaţiei - cum ar fi ministerul Transporturilor, în a cărui administraţie este podul. Mai mult USR a depus săptămâna aceasta un proiect pentru acordarea de vouchere familiilor care nu au avut niciodată acces la energie electrică şi nu au bani pentru racordare, a precizat senatoarea.

Va invităm să urmăriţi şi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne