Capăt de linie pentru Niţu? Ministrul Justiţiei: "Discut astăzi cu el. Nu exclud nicio variantă"

Pus în lumina reflectoarelor odată cu inculparea lui Gabriel Oprea, Procurorul General Tiberiu Niţu riscă să fie revocat din funcţie.
Tiberiu Niţu
Tiberiu Niţu (Epoch Times România)

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va avea o discuţie în cursul zilei de miercuri cu Procurorul General Tiberiu Niţu pe tema acuzaţiilor care i se aduc acestuia în dosarul Oprea, respectiv că ar fi beneficiat de ilegal de coloana oficială în aproximativ 700 de deplasări.

"Nu am vorbit cu domnia sa. Am venit azi-noapte la ora 1:00 în ţară. Vorbesc astăzi cu Procurorul General şi îmi rezerv dreptul să fac declaraţii, dacă este cazul, după ce discut cu domnia sa. Nu am făcut o analiză preliminară pe care să o pot comunica presei la acest moment. Sigur că lucrez la acest lucru. Am fost la Consiliul JAI. Lucrurile au survenit în weekend.

Există un comunicat al DNA şi cred că şi în privinţa domnului Niţu şi în pirvinţa oricărui funcţioanar sau demnitar din statul român, cred că rigoarea ne cere în primul rând să discut cu această persoană: puteţi să mai îmi puneţi întrebări, nu o să aveţi alt răspuns decât acela că discut asătzi cu Procurorul General, imi termin analiza şi voi ieşi public atunci cînd am ceva de spus. Acum nu am nimic de spus", a răspuns Raluca Prună întrebărilor presei.

Întrebată dacă ia în calcul revocarea lui Tiberiu Niţu, ministrul Justiţiei a replicat: "Nu exclud absolut niciun fel de variantă. Dar vă spun de ce, pentru că legea prevede asta. Sigur există posibilitatea menţinerii, există posibilitatea revocării. Iau în calcul absolut orice fel de instrument pe care îl am la dispoziţie prin legea română".

Amintim că procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, i-a solicitat, luni, Procurorului General Tiberiu Niţu să sesizeze Senatul pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de Gabriel Oprea, acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în perioada în care a deţinut funcţia ministerială.

Din probele strânse de procurori, reiese că generalul a abuzat în deplasările sale de coloana oficială, deşi legea spune clar că nu avea acest drept decât în situaţii excepţionale. Mai mult decât atât, Oprea i-a asigurat coloană oficială şi Procurorului General Tiberiu Niţu, iniţiativă la fel de ilegală. Detalii aici.

Procurorul General Tiberiu Niţu a decis să se abţină de la soluţionarea cererii DNA în cazul fostului ministru de Interne, aceasta fiind semnată de unul dintre adjuncţii săi, care a trimis-o mai departe la Senat.