Canotaj: Elisabeta Lipă - Parcă ieri am fost la Olimpiadă

(photos.com)

Elisabeta Lipă, cea mai bună canotoare a secolului XX, are o zi plină, pe 26 octombrie, când îşi serbează a 47-a aniversare şi îşi doreşte în primul rând sănătate, cel mai important lucru pentru preşedintele Federaţiei Române de Canotaj şi preşedintele Clubului Sportiv Dinamo.

Elisabeta Lipă a fost asaltată de telefoane de felicitare încă de dimineaţă şi constată cu regret că timpul nu iartă pe nimeni. "Am ajuns la birou la 7,30, cum ajung eu, felicitări, telefoane, am zis acum că e rău să ai trei telefoane şi toate sună odată, special de ziua mea. Acum sunt aici la COSR, alături de oamenii de sport cu care mi-am petrecut atâţia ani de zile. Încerc să îmi sărbătoresc ziua cât mai frumos. Nu vreau să mă uit în buletin, dar ştiu câţi ani împlinesc şi nu îmi vine să cred câţi au trecut. Parcă ieri am fost la Olimpiadă, parcă ieri m-am întors. Nu-mi vine să cred ce repede trece timpul", a declarat Lipă la Izvorani, unde a plantat un copac în cadrul "Programului naţional de educaţie olimpică prin sport, în rândul voluntarilor olimpici", care se desfăşoară pe întreg teritoriul naţional cu ocazia "Săptămânii mobilităţii europene".

Fosta canotoare nu îşi doreşte ceva deosebit de ziua ei, socotind că sănătatea este cea mai importantă: "Îmi doresc să fiu sănătoasă, dacă sunt sănătoasă îmi fac tot ce vreau, ce îmi place mie. Dacă nu există sănătate, degeaba ai de toate. Acum cea mai mare dorinţă a mea este să nu ne lăsăm, nu mă pot gândi la altceva decât la sport. Să fim acolo unde ne-am obişnuit noi şi lumea întreagă, să fim acolo sus şi să-i facem să se mire de unde putem, cum reuşim să-i batem pe cei care economic şi sportiv sunt mult înaintea noastră, iar ca performanţă mult în spatele nostru".

Lipă era încântată că lotul de canotaj are asigurată finanţarea pentru ultimul trimestru al anului şi este optimistă că la Londra canotajul va avea încă o dată un cuvânt de spus: "Vine Olimpiada, încercăm să calificăm cât mai mulţi sportivi, să luăm cât mai multe medalii, ne plângem că e greu, ba că sunt bani, ba că nu sunt. Am o mulţumire sufletească că loturile au început pregătirea. Mai sunt 9 luni până la Olimpiadă, stăteam cu sufletul la gură: avem sau nu bani de pregătire? Faptul că ministrul Funeriu a reuşit să facă din imposibil posibil - a făcut rost de bani - e un lucru extraordinar. Toate federaţiile eram bugetate până la sfârşitul lunii septembrie, ultimul trimestru eram în pom. S-a reuşit şi s-au găsit bani şi au susţinut federaţiile cu pregătirea. Anul acesta obiectivul nostru nu a fost să luăm medalii. Pentru că dacă contam pe medalii, nu reuşeam să ne calificăm. Având în vedere că Susanu, Andrunache, Bărăscu, Papuc şi-au propus să revină, deja la anul vorbim de medalii, de alte rezultate".

alte articole din secțiunea Sport