Candu: Votul uninominal nu poate fi amânat până la alegerile din 2022

Dezbaterile pe marginea Proiectului de lege privind modificarea sistemului electoral al R. Moldova continuă, chiar dacă o parte a societăţii civile şi unele partide de opoziţie nu sunt de acord. Candu a subliniat că nu este acceptată amânarea până la alegerile din 2022.
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, membru PD
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, membru PD (Captură foto / privesc.eu)

Preşedintele Parlamentului Andrian Candu a declarat, luni, în cadrul unui briefing de presă, că după ce a fost înregistrat în Parlament pentru dezbateri, proiectul de lege privind modificarea sistemului electoral, cu trecere la votul uninominal, a fost trimis pentru expertiză Comisiei de la Veneţia.

„Încă nu cunoaştem care este echipa Comisiei de la Veneţia şi când exact va fi examinat subiectul. De obicei ia între 3-6 luni, poate dura şi până la un an de zile. În orice caz suntem deschişi faţă de Comisia de la Veneţia, Consiliul Europei şi nu doar, inclusiv Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa şi ea are la rândul ei un departament de examinare a unor astfel de subiecte”, a afirmat, conform privesc.eu, şeful legislativului.

Candu a mai menţionat că în următoarele zile, după cum ar fi promis în momentul depunerii şi înregistrării proiectului de lege cu votul uninominal, va fi iniţiată procedura de dezbateri publice asupra acestui subiect.

„În această săptămână vor fi expediate invitaţiile pentru prima dezbatere a grupului de lucru pe platforma parlamentară, la care vor participa şi reprezentanţii partidelor parlamentare, extraparlamentare, inclusiv opoziţia, experţii constituţionali, în mod special cei pe sistemele electorale şi bineînţeles şi reprezentanţii societăţii civile”, a adăugat preşedintele Parlamentului cu toate că se cunoaşte că există o decizie a mai multor ONG-uri din Moldova de a nu participa la dezbateri.

Totuşi, Candu a afirmat că îşi asumă riscul „să menţioneze că cele 19 ONG-uri nu reprezintă întreaga societate civilă. În Moldova sunt înregistrate 7778 de ONG-uri”. „Cu argumente de nedezbatere sau amânare pentru 2022 nu prea sunt de acord. Orice reformă trebuie făcută la timpul potrivit. Cetăţenii cer schimbarea. Partidul Democrat a iniţiat şi colectarea semnăturilor. Până la ora actuală, în aproximativ 10 zile sunt colectate circa 350 mii de semnături şi colectarea semnăturilor va continua. Considerăm că numărul însemnat, legitimează acest proiect de lege şi acţiunile Partidului Democrat de a continua să promoveze proiectul”, a comunicat politicianul.

Menţionăm că anterior, liderii PAS, PPPDA şi PLDM a subliniat faptul că „e important să spunem că avem deja semnale că primarii şi conducătorii întreprinderilor aflate sub controlul PD impun angajaţilor să semneze pentru iniţiativa partidului. Pentru că oamenii nu se lasă manipulaţi, PD recurge din nou la şantaj şi intimidare. Concluzia noastră este că acest proiect de lege încalcă drepturile fundamentale ale cetăţeanului, sfidează procesul democratic şi chiar bunul simţ”.

Candu a ţinut să mai adauge că atitudinea negativă a partidelor care sunt împotriva modificării sistemului electoral, în actuala situaţie a Republicii Moldova, vine doar pentru faptul că iniţiativa aparţine Partidului Democrat. „Să se împace cu ideea că PD poate să aibă idei bune. Să refuzi o ideea doar pentru că aparţine lui Candu, Plahotniuc, sau PD este, cel puţin, straniu”, a mărturisit Andrian Candu.

În replică, liderul Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a punctat că „iniţiativa vine de la beneficiarul furtului de miliarde şi e un colac de salvare de la răspunderea penală. Tot ce au făcut Plahotniuc, Candu şi toată gruparea lor până în prezent, a fost în interes personal şi de grup şi îndreptat împotriva ţării şi a cetăţenilor săi de acasă sau din diaspora”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe