Candu: Se ştie totul despre refugiul lui Şevciuk la Chişinău

La Tiraspol nu se respectă drepturile omului, există corupţie, acţiuni ilegale, e sub un mare semn de întrebare tot ce ţine de aşa-numitele dosare penale sau imunităţi, a declarat Candu, motivând astfel refugiul lui Şevciuk şi Ştanski la Chişinău.
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM
Andrian Candu, preşedintele Parlamentului RM (captură foto / privesc.eu)

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a menţionat joi în cadrul unei conferinţe de presă că autorităţile de la Chişinău, specializate pe domeniul de securitate al ţării ţin situaţia „aflării legale sau ilegale” a lui Şevciuk pe teritoriul Republicii Moldova sub control, monitorizând şi desfăşurând toate acţiunile necesare.

După ce s-a afirmat că fostul lider al regiunii separatiste din stânga Nistrului Evghenii Şevciuc împreună cu soţia sa, Nina Ştanski, s-au refugiat la Chişinău, într-un apartament de lux în centrul capitalei, păziţi de structuri de forţă ale Serviciului de Informaţii şi Securitate şi ale Ministerului Afacerilor Interne, Candu a precizat şi el că „se ştie absolut tot (despre locul refugiului lui Şevciuc – n.r.) şi sunt implicate toate autorităţile care trebuie să se implice”.

„Sunt depuse maxime eforturi aşa încât pe de o parte să se respecte regulile clare de protecţie a drepturilor omului, dar în acelaşi timp se depun toate eforturile pentru securitatea R. Moldova. Ce ţine de deciziile aşa-numitor autorităţi din partea stângă a Nistrului, deoarece noi considerăm că acolo nu se respectă drepturile omului, că există corupţie, că sunt acţiuni ilegale, e sub un mare semn de întrebare tot ce ţine de aşa-numitele dosare penale sau imunităţi şi altele care vin din această regiune”, a declarat şeful legislativului, conform unimedia.info.

În context, acesta a ţinut să facă referire la „anumite dosare penale pe care le instrumentează autorităţile noastre pe încălcarea drepturilor cetăţenilor noştri de a avea acces la proprietăţile lor”, cu toate că ulterior a confirmat că nu este la curent dacă soţii Şevciuc ar deţine „cetăţenia Republicii Moldova”. „Tot ce ţine de dosarul Şevciuk la Chişinău se ocupă instituţiile Republicii Moldova specializate pe acest domeniu”, a adăugat Candu.

Legat de faptul că cei doi se află la Chişinău, recent, în cadrul unei emisiuni de la UNIMEDIA, expertul IDIS „Viitorul” a opinat că Şevciuk şi Ştanski ar avea tot dreptul să candideze pe listele de circumscripţie la alegerile parlamentare din 2018 în cazul în care va fi votat sistemul mixt. În replică, preşedintele Parlamentului a menţionat că, deşi au acest drept, „mai e foarte mult până la a începe procedura de înregistrare a candidaţilor la următoarele alegeri parlamentare”.

„La următoarele alegeri parlamentare după procedura sistemului mixt sunt prevăzute mai multe condiţii şi mai multe formalităţi pentru înregistrarea candidaţilor ceea ce este prevăzut de proiectul de lege care este dezbătut la ora actuală în Parlament şi în dezbateri publice. De aceea e prea, prea, prea departe ca să facem acum anumite ipoteze sau speculaţii la acest subiect”, a explicat Candu.

Amintim că fostul aşa-zis lider de la Tiraspol, Evghenii Şevciuk s-a refugiat, la sfârşitul lunii iunie, în Republica Moldova, după ce în Transnistria urma să fie arestat fiind acuzat în cinci dosare penale. În urma acuzaţiilor că ar fi „furat bunurile statului în proporţii deosebit de mari”, acesta s-a trezit şi cu imunitatea ridicată de către aşa-zisul parlament din stânga Nistrului.