Cancerul de sân incipient ar fi tratat excesiv

Un studiu recent arată că lumpectomia (operaţia de extirpare a modulilor precanceroşi) nu a crescut rata de supravieţuire comparativ cu pacienţii care nu au avut operaţii chirurgicale
Un studiu recent arată că lumpectomia (operaţia de extirpare a modulilor precanceroşi) nu a crescut rata de supravieţuire comparativ cu pacienţii care nu au avut operaţii chirurgicale
Un studiu recent arată că lumpectomia (operaţia de extirpare a modulilor precanceroşi) nu a crescut rata de supravieţuire comparativ cu pacienţii care nu au avut operaţii chirurgicale (Mychele Daniau/AFP/Getty Images)

În fiecare an, peste 60.000 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate cu un tip de cancer de sân incipient numit Ductal Carcinom in Situ (carcinom ductal in situ, DCIS), ceea ce reprezintă 25 la sută din toate cazurile de cancer de sân. Aproape toţi pacienţii cu carcinom ductal sunt trataţi cu intervenţii chirurgicale pentru a elimina nodulul, întregul sân sau chiar ambii sâni.

Două studii recente de la diferite instituţii arată că femeile diagnosticate cu grad mic de carcinom ductal care au intervenţii chirurgicale nu supravieţuiesc mai mult decât cele care nu au avut o intervenţie chirurgicală.

În primul studiu, medicii au analizat datele referitoare la peste 50.000 de cazuri de carcinom ductal şi au constatat că:

- Rata de supravieţuire de 10 ani a fost de 98,8 la sută pentru cei care au avut intervenţii chirurgicale aproape de momentul diagnosticului şi 98,6 la sută pentru cei care nu au avut o intervenţie chirurgicală. Asta înseamnă că o intervenţie chirurgicală nu ar prelungi viaţa femeilor care suferă de acest tip de cancer de sân incipient.

- Femeile care au avut intervenţii chirurgicale mai extinse nu trăiesc mai mult decât cei care au avut intervenţii chirurgicale considerabil mai puţin invazive.

- Pentru cazurile mai blânde de carcinom ductal, o lumpectomie (îndepărtarea chirurgicală doar a nodulilor precanceroşi) nu a crescut şansele de supravieţuire în comparaţie cu pacienţii care nu au avut nicio intervenţie chirurgicală.

Concluzia vine de la sine: în SUA carcinomul ductal in situ se tratează excesiv.

Autorul principal al acestui studiu, Dr. Mehra Golshan, care este directorul serviciilor chirurgicale de cancer la Dana-Farber/Brigham and Women’s Cancer Center afirma că: "Tratăm excesiv cancerul de sân în Statele Unite, iar acest studiu, împreună cu altele, sugerează nevoia de găsire a strategiilor de tratament adaptate la cancerul specific al unei femei, nu doar la cancerul de sân, în general. "

În al doilea studiu, datele au fost colectate de la 108196 de femei cu carcinom ductal, cu cel puţin zece ani de urmărire medicală. Concluziile sunt următoarele:

- Riscul global de a muri în termen de zece ani după ce a fost diagnosticat cu carcinom ductal a fost de 3,3 la sută.

- Nu a fost nicio diferenţă în rata de supravieţuire a unei femei tratate printr-o mică lumpectomie comparativ cu a uneia tratate prin îndepărtarea întregului sân.

- Rata mortalităţii din cauza carcinomului ductal a fost aceeaşi, indiferent dacă femeia a avut sau nu a avut o intervenţie chirurgicală.

- Radiaţiile adăugate la lumpectomie au ajutat la prevenirea recidivelor, dar nu au prelungit durata de viaţa mai mult decât intervenţiile chirurgicale.

Un editorial care a rezumat acest studiu, publicat în aceeaşi revistă, recomandă ca radiaţiile să nu fie administrate în mod obişnuit fiecărei femei diagnosticată cu carcinom ductal. Autorul principal al acestui studiu este de părere că, după o intervenţie chirurgicală pentru DCIS, pacienta trebuie doar să fie urmărită de medicii ei.

Revizuirea datelor actuale

- Carcinomul ductal progresează devenind cancer invaziv de sân ce pune viaţa în pericol doar într-un procent foarte mic de cazuri. Un grup de lucru convocat de Institutul Naţional al Cancerului a raportat că nu este corect să numim carcinomul ductal o formă de cancer. Nu există niciun test specific pentru cancerul de sân; este diagnosticat de un patolog care analizează celulele sub microscop şi emite o părere în funcţie de cum apar celulele.

- Astăzi, lumpectomia chirurgicală este tratamentul uzual pentru carcinom ductal.

- Chirurgia pare a îmbunătăţi rata de supravieţuire pentru femeile într-o fază intermediară sau de grad înalt de carcinom ductal.

- Femeile cu DCIS pot experimenta un al doilea cancer de sân primar şi unele vor muri de cancer de sân.

Ce înseamnă acest lucru pentru femeile diagnosticate cu carcinom ductal

Având în vedere că tratamentul pentru stadiul incipient de carcinom ductal al cancerului de sân este atât de controversat, medicii au nevoie de studii suplimentare înainte de a putea decide dacă o intervenţie chirurgicală este indicată pentru stadiu incipient de carcinom ductal. În acest moment, majoritatea medicilor recomandă intervenţia chirurgicală simplă şi unii vor recomanda şi radiaţii. Toate femeile cu carcinom ductal ar trebui să fie urmărite de medicii lor.

Gabe Mirkin, MD, medic cu peste 50 de ani de experienţă. El este certificat în medicina sportivă, alergie şi imunologie, pediatrie, pediatrie şi imunologie. Acest articol a fost publicat iniţial pe DrMirkin.com

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură