Cancelarul austriac susţine aderarea la UE a Serbiei şi a vecinilor din Balcani

Cancelarul austriac Sebastian Kurz
Cancelarul austriac Sebastian Kurz (Getty Images)

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a vizitat luni Belgradul şi a declarat că susţine eforturile Serbiei şi ale vecinilor din Balcani de a adera la Uniunea Europeană.

După o întâlnire cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, Kurz a afirmat la o conferinţă de presă că Austria face tot ce poate pentru a susţine efortul Serbiei de a adera la blocul european şi că „UE va fi completă când se vor alătura ţările din vestul Balcanilor”.

Vucic este un naţionalist de cursă lugă care s-a re-etichetat drept un reformator pro-UE, în timp ce urmăreşte să aibă bune relaţii cu aliatul tradiţional al Belgradului, Rusia, precizează RFE/RL.

În plus, Kurz a declarat că finalizarea reuşită a discuţiilor dintre Belgrad şi Priştina cu privire la soluţionarea îndelungatelor lor neînţelegeri legate de declararea independenţei Kosovo în urmă cu 10 ani, va fi crucială pentru progresul Serbiei pe calea aderării la UE.

Dialogul dintre Serbia şi Kosovo, desfăşurat la Bruxelles sub auspiciile UE, este suspendat de luni de zile şi nu există niciun indiciu privind data la care va fi reluat.

Preşedintele kosovar Hashim Thaci şi omologul său sârb Vucic s-au întâlnit ultima dată personal în luna august în Alpbach, vestul Austriei. În timpul unei runde a dialogului, în septembrie, cei doi au refuzat să stea la aceeaşi masă şi au avut întâlniri separate cu Federica Mogherini, şefa UE pentru politică externă şi securitate, care a mediat discuţiile.

După vizita de la Belgrad, Kurz vizitează marţi Priştina, unde se va întâlni cu Thaci şi premierul kosovar Ramush Haradinaj.

Vizita lui Kurz în Belgrad are loc după o vizită efectuată în urmă cu peste două săptămâni de către preşedintele austriac Aleksander van der Belen. Preşedintele Parlamentului austriac, Wolfgang Sobotka, intenţionează de asemenea să întreprindă o vizită la mijlocul lunii noiembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe