Canada şi China semnează un acord privind frontiera

Relaţia dintre China şi Canada se amplifică şi mai mult printr-un acord pe baza căruia unii cetăţeni chinezi consideraţi inacceptaibili vor putea fi deportaţi mai uşor. Cele două ţări discută şi posibilitatea încheierii unui acord de extrădare. Activiştii pentru drepturile omului critică acordul.
Premierul canadian Justin Trudeau (dr) şi omologul său chinez Li Keqiang în Ottawa, 22 septembrie 2016.
Premierul canadian Justin Trudeau (dr) şi omologul său chinez Li Keqiang în Ottawa, 22 septembrie 2016. (Captură Foto)

Un acord semnat între agenţia de frontieră a Canadei şi China va avea ca rezultat deportarea mai rapidă a cetăţenilor chinezi consideraţi a fi inacceptaibili de autorităţile canadiene, a declarat duminică un purtător de cuvânt al guvernului liberal condus de Justin Trudeau.

Acordul va permite oficialilor chinezi să călătorească în Canada pentru a intervieva cetăţeni chinezi consideraţi a fi inacceptaibili, cu scopul de a le verifica identităţile şi documentele, a declarat Scott Bardsley, secretarul pentru presă al ministrului pentru Siguranţă Publică, Ralph Goodale.

Conform departamentului canadian pentru imigraţie, cei consideraţi a fi inacceptaibili includ persoane cu antecedente penale, cu probleme grave de sănătate şi financiare sau care au minţit în cererile de soliciutare a vizelor.

Acordul, un program pilot pe durata unui an, a făcut parte dintr-o serie de acorduri privind aplicarea legii semnate în timpul vizitei efectuate în urmă cu câteva zile de premierul chinez Li Keqiang în Canada.

Acordul, care nu va intra în vigoare imediat, este similar cu acordul pe care China l-a semnat cu Uniunea Europeană. Oficialii chinezi şi canadieni vor reanaliza chestiunea în luna noiembrie, a mai precizat Bardsley.

Ambasada chineză din Canada nu a răspuns imediat solicitării de a comenta acordul.

Ambele ţări discută, de asemenea, despre un tratat de extrădare pe care China doreşte să-l încheie de mult timp pentru extrădarea unor aşa zişi oficiali corupţi care au fugit în Canada. Activiştii pentru drepturile omului s-au opus acordului, invocând ceea ce ei susţin a fi un sistem defectuos al justiţiei în China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe