Canada intenţionează să cumpere 65 de avioane F-35 Lightning II

Avioanele de lupta Lockheed Martin F-35 fighter la Singapore Airshow 2010 in Singapore 2, februarie 2010.
Avioanele de lupta Lockheed Martin F-35 fighter la Singapore Airshow 2010 in Singapore 2, februarie 2010. (ROSLAN RAHMAN / AFP / Getty Images)

Guvernul canadian este hotărât să achiziţioneze 65 de avioane multirol F-35 Lightning II, create de producătorul american Lockheed Martin Corp, demarând un proces de reînnoire a Forţelor Aeriene Regale canadiene, notează Reuters.

După o recenzie de 18 luni a avioanelor supersonice americane, guvernul de la Ottawa optează în favoarea achiziţiei, ce va ajunge la o sumă controversată de 8,22 miliarde de dolari.

Decizia trebuie aprobată de către cabinetul premierului Stephen Harper. Totuşi, guvernul canadian ar putea întâmpina obstacole din partea opoziţiei politice care susţine că acest contract nu este încheiat pe baza unei competiţii deschise.

Purtătorul de cuvânt al premierului Harper a precizată că încă nu are nimic de anunţat.

Totuşi, sursele afirmă că succesul recenziei va conduce la o aprobare oficială a achiziţiilor, membrii cheie ai cabinetului Harper susţinând această decizie.

Achiziţia planificată de Canada este a 6-a că mărime efectuată de o ţară. Costurile programului se ridică la 399 de miliarde de dolari, iar măririle succesive de preţ au provocat temeri privind o posibilă ”spirală a morţii” - în care ţările anulează comenzi, provocând o şi mai mare creştere a preţurilor pentru avioane, ceea ce duce mai departe la anularea altor comenzi.

Pentagonul a estimat recent că preţul mediu pentru un avion se ridică la 139 milioane de dolari, aproximativ de două ori mai mult decât preţul estimat în 2001, însă costurile de operare şi de menţinere a avioanelor supersonice a scăzut cu 9% comparativ cu anii trecuţi.

Ottawa a anunţat în 2010 că va cumpăra 65 de avioane de vânătoare, însă decizia a fost anulată în 2012 din cauza preţurilor imense de operare şi menţinere.

Guvernul canadian a lansat apoi o recenzie multilaterală pentru a determina dacă va achiziţiona avioane F-35 sau dacă se va lansa într-o nouă competiţie. Recenzia a dezvăluit că F-35 este singurul avion de vânătoare care îndeplineşte cerinţele guvernului.

Canada ar fi a 11-a ţară care achiziţionează acest model, fiind unul din cei nouă parteneri ai programului iniţial F-35, ce a contribuit cu 150 de milioane USD la costurile de dezvoltare şi proiectare.

Anexarea militară a regiunii ucrainene Crimeea de către Rusia, care a creat tensiuni cu ţările europene, Statele Unite şi Canada, a accentuat nevoia achiziţionării de avioane stealth din a cincea generaţie. Canada împarte o mare bucată din Nordul Îngheţat cu Rusia.

F-35 este proiectat să devină următoarea generaţie de avione de vânătoare. Nici un alt model de avion nu este pregătit pentru producerea în masă, iar avioanele de pe portavioanele americane şi canadiene devin tot mai vechi.

Costul total al F-35, cel mai scump program de armament al Pentagonului, este estimat acum la 1,42 de trilioane USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe