Canada construieşte un "loc sacru de memorie comună" (video)

Ministrul Jason Kenney şi ministrul Shelley Glover împreună cu şeful organizaţiei caritabile "Tribute to Liberty" Ludwik Klimkowski
Ministrul Jason Kenney şi ministrul Shelley Glover împreună cu şeful organizaţiei caritabile "Tribute to Liberty" Ludwik Klimkowski (prin bunăvoinţa ministrului Jason Kenney)

Joi, 3 aprilie, ministrul Patrimoniului Canadian, Shelly Glover, împreună cu ministrul pentru Multiculturalism, Jason Kenney, au anunţat lansarea concursului de design pentru Memorialul Canadian al Victimelor Comunismului.

În timpul şedinţei Parlamentului, Stella Ambler, reprezentând Mississauga, i-a cerut ministrului pentru Multiculturalism, Jason Kenney, să informeze Parlamentul canadian cu privire la statutul Monumentului Victimelor Comunismului în Ottawa, spunând:

"Relele comunismului au întinat o mare parte a secolului al XX--lea, ucigând peste 100 de milioane la nivel mondial şi au condus la suferinţa unui număr infinit mai mare. Impactul se resimte azi, nu numai în umbra regimurilor totalitare foste şi actuale, ci şi de cei 8 milioane de canadieni care îşi au rădăcinile în ţările care au trăit sub regimuri comuniste".

Răspunzând la interpelare, Jason Kenney a notat: "De pe câmpurile de ucidere din Cambodgia până la victimele gulagului lui Stalin şi a victimelor genocidului foametei din Holodomor (din Ucraina - n.r), peste o sută de milioane de oameni au fost ucişi sub regimurile comuniste din secolul trecut şi vor continua să fie ucişi în cel mai mare lagăr de concentrare din lume, ca de exemplu Coreea de Nord.

Acesta este motivul pentru care, în numele a 8 milioane de canadieni care sunt descendenţi ai ţărilor care au trăit sub teroarea comunistă, ridicăm un monument naţional pentru victimele comunismului. Astăzi lansăm concursul artistic pentru monument şi aş dori să le mulţumesc miilor de contribuabili caritabili care construiesc acest loc sacru de memorie comună".

În numele celor 8 milioane de canadieni care au trăit sub totalitarism

Departamentul Patrimoniului Canadian gestionează acest proiect monumental în parteneriat cu Comisia Naţională, departamentele de Cetăţenie şi Imigraţie Canada şi de Lucrări Publice şi Serviciile Guvernamentale din Canada, în numele organizaţiei Tribute to Liberty, o organizaţie de caritate canadiană a cărei misiune este de a stabili un memorial canadian pentru a comemora victimele comunismului.

Monumentul este dedicat celor peste 100 de milioane de oameni din întreaga lume care au pierit sau au suferit sub tirania comunistă şi a altor sute de milioane care au avut de suferit şi continuă să sufere încă opresiunea regimului totalitar.

Acesta este motivul pentru care, în numele a 8 milioane de canadieni care sunt descendenţi ai ţărilor care au trăit prin teroarea comunistă, ridicăm un monument naţional pentru victimele comunismului. Astăzi lansăm concursul artistic pentru monument şi aş dori să le mulţumesc miilor de contribuabili caritabili care construiesc acest loc sacru de memorie comună".

Canada va ridica monumentul în numele a peste 8 milioane de canadieni care îşi au rădăcinile în ţările care au trăit sau trăiesc sub comunism.

Echipe de artişti profesionişti, arhitecţi, arhitecţi peisagişti şi alţi profesionişti de design urban sunt invitaţi să-şi prezinte scrisorile de acreditare şi exemple de muncă anterioare pentru prima etapă a unui concurs care se va desfăşura în două faze. Prima fază va evalua calificările şi va selecta aproximativ şase echipe iar cea de a doua fază va invita finaliştii să-şi dezvolte conceptele.

Acest nou punct de reper al oraşului Ottawa va recunoaşte rolul pe care Canada l-a jucat în oferirea de adăpost milioanelor de oameni care au lăsat în urmă chinul şi oprimarea de sub regimurile comuniste, pentru noi începuturi într-o ţară democratică. Monumentul va ajuta, de asemenea, pentru a creşte gradul de conştientizare canadian şi internaţional faţă de ravagiile făcute de regimurile comuniste şi de a reaminti vizitatorilor valorile canadiene de bază, care trebuie să fie protejate.

Monumentul, care urmează să fie prezentat la sfârşitul verii 2015, va fi vizibil de pe bulevardul Confederaţiei în Ottawa şi va fi situat între Biblioteca şi clădirea Arhivelor Canadei şi Curtea Supremă a Canadei.

Termenul limită pentru primirea lucrărilor este 2 mai 2014.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe