Canada cere Iranului să trimită cutiile negre în Franţa pentru analiză

Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran
Avion de pasageri urainean căzut lângă aeroportul din Teheran (AFP VIA GETTY IMAGES)

Canada a cerut insistent Iranului miercuri să trimită cutiile negre ale avionului doborât de armata iraniană lângă Teheran în Franţa, unde datele pot fi analizate, a declarat ministrul canadian de Externe, într-un comunicat.

Autoritatea aviatică civilă iraniană a declarat marţi că va continua să lucreze cu alte ţări care investighează doborârea unui avion de pasageri din Ucraina luna trecută. Teheran nu a eliberat cutiile negre.

Regimul de la Teheran a ascuns câteva zile faptul că avionul a fost doborât de două rachete de fabricaţie rusească, omorând toate persoanele aflate la bord.

Ministrul de Externe, Francois-Philippe Champagne, a vorbit cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, şi a subliniat că Teheranul trebuie să asigure descărcarea rapidă şi analiza datelor de înregistrare a zborului, se arată în declaraţie.

Champagne a spus că opţiunea preferată este „ca Iranul să utilizeze facilităţile oferite de Franţa care are capacitatea tehnică de a face acest lucru”.

Premierul Justin Trudeau, luna trecută, a declarat că cele două cutii negre ar fi deteriorate şi Franţa ar fi una dintre puţinele naţiuni capabile să descarce datele.

Champagne a mai ridicat şi problema compensaţiei pentru familiile celor 57 de canadieni care se numărau printre cele 176 de persoane la bord care au fost ucise, se arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe