Câmpul magnetic al Pământului se schimbă, polii s-ar putea inversa

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Colorado atenţionează că polii magnetici ai Pământului arată semne de inversare. Deşi inversarea polilor nu este fără precedent, vânturile solare ar putea transforma părţi ale lumii în zone nelocuibile şi ar putea provoca dezastre pe scară largă.
Centrul Pământului, imagine artistică
Centrul Pământului, imagine artistică

Adânc în interiorul Pământului, miezul topit generează un câmp magnetic capabil să apere planeta noastră împotriva vânturilor solare devastatoare. Acest câmp magnetic - vital pentru viaţa de pe Pământ care însă a slăbit cu 15% în ultimii 200 de ani - acţionează ca un scut împotriva radiaţiei solare dăunătoare şi se extinde la mii de km în spaţiu, iar magnetismul său afectează totul, de la comunicarea globală la reţelele electrice.

"Imaginaţi-vă pentru o clipă că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă câteva luni - foarte puţine funcţionează fără electricitate în zilele noastre". "Aceasta este o problemă serioasă", a declarat Richard Holme, profesor de Ştiinţe Ecologice în cadrul Universităţii din Liverpool, citat de dailymail.com.

Din punct de vedere istoric, polii Pământului s-au inversat la fiecare 200.000 sau 300.000 de ani. Cu toate acestea, ultima inversare a avut loc acum 780.000 de ani, ceea ce înseamnă că schimbarea trebuia să aibă loc cu mult timp în urmă.

Cele mai recente date colectate prin satelit de Agenţia Spaţială Europenă (ESA), care monitorizează câmpul magnetic al Pământului, sugerează că o inversare ar putea fi iminentă. Sateliţii permit cercetătorilor să studieze schimbările care se petrec în centrul Pământului, unde este generat câmpul magnetic. Observaţiile lor sugerează că fierul topit şi nichelul epuizează energia din nucleul Pământului, în apropiere de locul unde este generat câmpul magnetic. Cu toate că oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de motivul exact pentru care se întâmplă acest lucru, ei o descriu ca pe o "activitate neliniştită" care sugerează schimbarea câmpului magnetic al Pământului.

Semnele de inversare a polilor Pământului sunt evidente şi pentru Daniel Baker, care afirmă că acest lucru ar devasta reţeaua electrică. Dacă se întâmplă o întrerupere de electricitate, probabil că vom fi expuşi la vânturi solide, capabile să străpungă găurile din stratul de ozon. Într-un nou raport, Baker - director al Laboratorului de Fizică Atmosferică şi Spaţială de la Universitatea din Colorado, Boulder, susţine că această schimbare se întâmplă, şi că este posibil ca anumite zone ale planetei să ajungă "nelocuibile".

Potrivit lui Baker "pericolele sunt următoarele: fluxuri devastatoare de particule de la soare, raze cosmice galactice şi raze ultraviolete B îmbunătăţite dintr-un strat de ozon deteriorat de radiaţii, pentru a numi doar câteva dintre forţele invizibile care ar putea dăuna sau ucide creaturile vii".

Cercetătorii prevăd că, în caz de inversare a polilor, în fiecare an o sută de mii de oameni ar muri din cauza nivelului crescut de radiaţie spaţială. Radiaţia la nivelul solului ar creşte atât de mult încât unele estimări sugerează că expunerea globală la radiaţiile cosmice s-ar dubla provocând mai multe decese cauzate de cancer. Radiaţia ar putea fi de 3-5 ori mai mare decât cea din găurile de ozon create de om. În plus, găurile de ozon vor fi mai mari şi vor avea o durată mai mare", a declarat D. Colin Forsyth de la Laboratorul de Ştiinţe Spaţiale Mullard din cadrul UCL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură