Campanie pe Twitter: Kremlinul cere eliberarea unui presupus agent rus

Maria Butina
Maria Butina (STR/AFP/Getty Images)

Ministerul rus de Externe a lansat o campanie pe Twitter pentru a cere eliberarea Mariei Butina, o femeie care are legături cu politicieni conservatori americani şi cu grupuri conversatoare şi pe care autorităţile din SUA au acuzat-o că ar fi agent rus.

Butina, în vârstă de 29 de ani, care deţine cetăţenia rusă, a fost arestată de FBI şi inculpată în această săptămână pentru conspiraţie şi pentru că ar fi acţionat ca agent străin. Ea a fost acuzată că a încercat să se infiltreze în grupuri politice, inclusiv puternica Asociaţie Naţională a Armelor de Foc din SUA (NRA), pentru a promova interesele Rusiei. Femeia se află în custodia autorităţilor din Washington, fără a putea fi eliberată pe cauţiune, potrivit RFE/RL.

Ministerul rus a promovat joi seara hashtag-ul #FreeMariaButina, a schimbat poza de profil pe contul său de Twitter cu o fotografie a Butinei şi a cerut susţinătorilor acesteia să facă la fel pe conturile lor de socializare.

De asemenea tot joi, agenţiile ruse de ştiri au precizat că oficialii consulari ruşi din Washington au vizitat-o pe Butina la închisoare şi au afirmat că starea sănătăţi ei este bună.

“În ciuda stresului şi a presiunii psihologice prin care a trecut cetăţeana rusă, ea se simte bine şi nu s-a plâns de starea sănătăţii”, a afirmat ambasada Rusiei din Washington într-o declaraţie.

Ambasada a adăugat că Butina pledează nevinovat şi este hotărâtă să dovedească acest lucru în sala de tribunal.

Acuzaţiile nu au legătură cu ancheta procurorului special Robert Mueller privind presupusele ingerinţe ale Moscovei în scrutinul prezidenţial american din anul 2016, potrivit Mediafax. Butina este acuzată că opera sub îndrumarea unui oficial de rang înalt din cadrul Administraţiei ruse cu care comunica printr-o serie de mijloace, inclusiv prin intermediul Twitter.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe