Campanie inedită: Săptămâna actorilor #FărăPenali. Oamenii de cultură cer autograful cetăţenilor

Actorii români schimbă scena cu strada. Timp de o săptămână vor face parte din distribuţia piesei "Fără Penali în funcţii publice", care va avea loc în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară.
Oana Pellea
Oana Pellea (Catalina Flamanzeanu)

Câteva zeci de actori vor fi prezenţi în fiecare zi, în perioada 18-25 iulie, în Piaţa Universităţii, între orele 17:00-20:00, pentru a ajuta la strângerea de semnături pentru iniţiativa cetăţenească #FărăPenali, reiese dintr-un comunicat de presă remis marţi de Uniunea Salvaţi România.

"Dragi colegi actori din Bucureşti şi nu numai, intenţionez să organizez cu sprijinul celor care se ocupă de platforma #farapenaliinfunctiipublice o săptămână, de miercuri 18 Iulie până miercuri 25 iulie, în care actorii stau la Universitate şi strâng semnături. Dacă doriţi să-mi fiţi alături, aştept un semn de la voi. Fac o listă şi ne organizăm pe zile. Cred că e necesar să facem asta", a scris regizorul "Săptămânii Actorilor" Marius Manole, în mesajul prin care şi-a îndemnat colegii din toată ţara să i se alăture în demersul său.

Potrivit USR, în fiecare zi, timp de trei ore, actorii: Marius Manole, Maria Obretin, Olimpia Mălai, Marcela Motoc, Florin Călinescu, Oana Pellea, Nicoleta Lefter, Alex Călin, Ilona Brezoianu, Cristian Bota, Natalie Ester, Florentina Tilea, Ada Galeş, Istvan Téglás, Alex Bogdan, Diana Dumbravă, Eduard Jighirgiu, Crina Semciuc, Mariana Luca, vor sta în stradă, prin rotaţie, pentru a strânge semnăturile de la cei care sprijină iniţiativa cetăţenească.

Săptămâna actorilor va avea loc şi în alte oraşe din ţară, astfel că la sfârşitul acestei săptămâni, Marius Manole va merge să strângă semnături în Sinaia, Crina Semciuc în Râmnicu Vâlcea, iar Alex Bogdan va aduna semnături în Vama Veche.

USR a invitat cetăţenii vină în stradă şi să vorbească cu actorii dincolo de scena teatrului, argumentând că, dacă reprezentanţii culturii din România ies în stradă să dea un semnal de alarmă, înseamnă că lucrurile au deviat de la normal.

"Ca întotdeauna, pe lângă rolurile de exponenţi ai culturii, actorii români îşi asumă roluri suplimentare în societate, de apărători ai valorilor europene, printre care dreptatea, libertatea şi moralitatea. Ca preşedinte al comitetului de iniţiativă Fără Penali în Funcţii Publice, din care fac parte personalităţi de renume din domenii precum literatura, filozofia şi muzica, alături de reprezentanţi ai societăţii civile, le mulţumesc tuturor actorilor care vor dedica timp şi efort pentru a sprijini propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei", a precizat avocatul Mihai Badea, preşedintele grupului de iniţiativă Fără Penali în funcţii publice.

Iniţiativa Fără Penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării."

Pentru ca iniţiativa să ajungă în Parlament pentru a fi votată, are nevoie de cel puţin 500.000 de semnături din cel puţin 21 de judeţe din ţară, strânse în şase luni de la publicarea în Monitorul Oficial. În prezent, iniţiativa a adunat 300.000 de semnături.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne