Camera Preliminară, o "gaură neagră" a procesului penal. Numeroase cauze tergiversate la nesfârşit: "Mineriada", "Revoluţia"

Mineriada
Mineriada (stiri.tvr.ro)

Camera Preliminară din cadrul unui proces penal a devenit, în ultimii ani, un loc unde are loc un fel de mini-judecată “în toată regula”, însă fără participarea publicului. Deşi obiectivul iniţial a fost acela de a fi simplificate procesele penale, Camera a devenit, cu suportul Curţii Constituţionale, un mecanism foarte eficient de tergiversare a cauzelor în spatele uşilor închise, relatează Europa Liberă.

Printre cele mai renumite cauze supuse acestui “tratament” amintim “Mineriada”, “Revoluţia” sau “Mediafax”, mai exact dosarul în care patronul companiei media, Adrian Sârbu, este acuzat de evaziune şi spălare de bani.

Potrivit Codului de Procedură Penală, “durata procedurii în Camera Preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanţă.

În această fază a procesului, judecătorii ar trebui să verifice legalitatea probelor depuse la dosar, legalitatea trimiterilor în judecată sau clasarea dosarelor. În ultimii cinci ani, această etapă a procesului penal a constituit ţinta mai multor critici de neconstituţionalitate din partea instanţelor de judecată. A fost suficientă admiterea unei singure excepţii de către Curtea Constituţională şi lipsa de interes a Parlamentului pentru reglementarea ei pentru ca, în acest moment, Camera Preliminară să devină o veritabilă mini-judecată.

Europa Liberă a discutat cu o serie de judecătorii pe tema Camerei Preliminare, aceştia afirmând că, în prezent, procedura respectivă a devenit extrem de greoaie şi generează un consum mare de timp şi resurse. S-a ajuns până acolo încât procese relativ simple să stagneze şi 4 ani în Cameră, fără să înceapă judecata pe fond, cu riscul prescrierii faptelor.

“A fost gândită cumva după modelul american, ca să nu se mai invoce nulităţile absolute la ultimul termen al proceselor penale. Camera Preliminară s-a dorit a fi un filtru. Între timp a devenit un fel de judecată în judecată. La început, s-au ridicat câteva excepţii la Curtea Constituţională care au fost admise. Parlamentul nu a corectat aceste erori prin noi legi, astfel încât avocaţii au ridicat noi şi noi excepţii care aveau legătură cu primele, având efect de ‘cascadă’. S-a ajuns să se citeze părţile, să se discute pe probe, să se exercite căi de atac. Camera Preliminară s-a transformat într-o mini-judecată. Camera Preliminară a distrus-o CCR-ul”, a afirmat un judecător pentru sursa citată.

Articolul integral aici.