Camera Lorzilor face praf proiectul de lege pentru Brexit votat în Camera Comunelor

Palatul Westminster, Londra
Palatul Westminster, Londra (Getty Images)

Proiectul de lege privind acordul pentru Brexit a fost lovit de critici în Camera Lorzilor care a formulat „îngrijorări grave”.

În raportul Comisiei pentru UE din Camera Lorzilor, se exprimă îngrijorări privind lispa de transparenţă a Comitetului mixt Marea Britanie / UE . Comitetul mixt Marea Britanie / UE are capacitatea de a modifica unilateral acordul de retragere, în timp ce deciziile emanate de grup vor fi obligatorii din punct de vedere juridic pentru Marea Britanie şi UE, fără niciun fel de supervizare parlamentară.

În cele din urmă, comisia Camerei Lorzilor şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la capacitatea Parlamentului de a examina acordul de retragere, în timp ce deputaţii europeni vor avea un rol mult mai puternic în a putea evalua acordul Brexit la Bruxelles.

Comentând raportul, Lord Kinnoull, preşedintele Comisiei UE al Camerei, a declarat: „Proiectul de lege revizuit al acordului de retragere a UE are aranjamente semnificativ mai slabe privind transparenţa şi supravegherea democratică.

„Suntem preocupaţi de faptul că o mare parte din detaliile acordului de retragere sunt lăsate în sarcina Comitetului mixt Regatul Unit / UE, un organism care nu va fi supus niciunei supravegheri parlamentare şi care nu poate publica nici măcar detalii despre deciziile la care ajunge.

"Lipsa vreunei prevederi din proiectul de lege ca Parlamentul Regatului Unit să poată examina viitoarele negocieri de relaţii este mult diferită de rolul pe care îl va juca Parlamentul European".

„Deputaţii [europeni, n.r.] vor putea face o examinare detaliată şi transparentă a viitoarelor negocieri UE / Marea Britanie, în timp ce parlamentarii din Westminster vor fi reduşi la statutul de observatori pasivi".

„Această lipsă de simetrie contravine spiritului şi scrisorii angajamentelor ministeriale date anterior Parlamentului”.

Acordul anterior de Brexit a oferit Parlamentului capacitatea de a aproba relaţia viitoare a Marii Britanii şi a UE. Acest cadru a fost înlăturat, oferind astfel o poziţie mult mai puternică Parlamentului European. În urma victoriei copleşitoare în alegeri, acordul privind Brexitul a fost aprobat în Parlament.

La întoarcerea sa în parlament săptămâna aceasta, parlamentarii au trecut proiectul de lege prin etapele rămase, trimiţându-l la Camera Lorzilor.

Mai mult, Boris Johnson l-a găzduit pe preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen în Downing str. nr. 10 săptămâna aceasta exprimându-şi dorinţa de a accelera negocierile privind Brexit-ul.

Nerespectând raportul comisiei Camerei Lorzilor, Johnson a insistat că va scoate Marea Britanie din UE până la 31 ianuarie.

De asemenea, un purtător de cuvânt al premierului britanic a afirmat că Johnson şi-a exprimat intenţia de a nu depune cerere pentru o prelungire a perioadei de tranziţie.

"Premierul a reiterat că ne dorim un acord larg de liber schimb care să cuprindă bunuri şi servicii şi cooperare în alte domenii." Dorinţa lui Johnson a fost, însă, în contrast cu cea a Ursulei von der Leyen, care a declarat anterior că ar fi imposibil să ajungă la un acord în perioada rămasă de 11 luni.

În ciuda faptului că Johnson are un mandat mai puternic pentru a-şi împlini acordul, Marea Britanie şi UE s-au confruntat cu necesitatea unei prelungiri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe