Camera Deputaţilor respinge legea privind exploatarea minereurilor de la Roşia Montană

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a respins, miercuri, Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană cu 301 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi 3 abţineri. Mulţi deputaţi au precizat că neadoptarea proiectului de lege este şi o consecinţă a manifestaţiilor desfăşurate de societatea civilă în stradă.

Deputatul PNL George Scutaru a precizat că Parlamentul nu trebuie să emită o lege pentru o companie şi i-a rugat pe parlamentari să aibă aceeaşi deschidere şi în alte proiecte sensibile, propunând respingerea Legii amnistiei şi graţierii.

Deputatul PDL Gheorghe Tinel a menţionat aportul mulţimilor care au manifestat în stradă şi i-au convins pe social-democraţi că iniţiativa lor privind Roşia Montană nu este în interesul ţării. "Până la urmă, raţiunea a învins", a declarat deputatul PDL, adăugând că trebuie găsite soluţii pentru ca bogăţiile ţării să fie exploatate în interesul naţional.

Deputatul independent Remus Cernea a precizat şi el că votul de respingere a proiectului de lege dat de deputaţi se datorează în special determinării şi efortului făcut de societatea civilă în stradă pentru a se opune acestui proiect extrem de nociv.

Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor din Cameră, şi-a exprimat speranţa ca acest vot de respingere va fi punctul final al acestei probleme deosebit de importante pentru ţară şi că în viitor nu va mai fi elaborată o astfel de lege.

Proiectul de lege privind exploatarea minereurilor auro-argentifere din Roşia Montană susţinut de Guvern a determinat anul trecut confruntări şi dezbateri între parlamentari, organizaţii nonguvernamentale, numeroase instituţii şi a generat ample proteste de stradă.

Comisia parlamentară specială, condusă de senatorul PSD Marius Vâlcov, i-a audiat pe toţi cei implicaţi, inclusiv pe reprezentanţii societăţii civile, iar, în final, a dat un raport de respingere, după ce PNL a anunţat că nu susţine acest proiect.

Senatul a respins Proiectul de lege în noiembrie 2013. Camera Deputaţilor este forul decizional în cazul acestui proiect de lege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne